Je Magento-webshop is traag. En dat na weken ontwerpen, doorspreken, informatie verzamelen en producten fotograferen. Je hebt aan alles gedacht, van een ‘oneindig-doorscrollen-extensie’ tot een live-chat om altijd klaar te staan voor je klanten. Verbouwereerd herstart je de router en schakel je van browser, maar het haalt vrij weinig uit. “Waarom is mijn webshop zo langzaam? Kan ik nu nog wel gevonden worden?,” roep je uit. Paginalaadtijd wordt in dit mobiele tijdperk steeds belangrijker. Als je op je mobiel even snel wilt weten of ze bij de grote blauw-gele meubelgigant ook paarse kastjes hebben, maar de producten nog slomer laden dan dat je oude buurvrouw haar vuilnis buitenzet, dan haak je af. Google weet dit en focust zich daarom steeds meer op de mobielvriendelijkheid van een website.

Google’s Speed-update en Mobile First Index

In 2018 voerde ‘s werelds meest gebruikte zoekmachine bijvoorbeeld de Speed-update door: hoewel paginasnelheid al sinds 2010 wordt meegenomen als rankingfactor, kijkt Google nu ook specifiek naar de websitelaadtijd op mobieltjes. Na de Speed-update kwam in 2019 Google’s Mobile First Index. Kortgezegd, houdt deze index in dat niet alleen de content bepaalt hoe hoog jouw website in de zoekresultaten staat, maar ook hoe gebruiksvriendelijk jouw website is voor mobiele gebruikers.

Google vindt mobielvriendelijke en snelle websites steeds belangrijker en mijn Magento-webshop is traag. Nu heb ik sowieso een probleem. We horen het je denken. Nou, gelukkig valt het allemaal wel mee. Houd namelijk in je achterhoofd dat paginasnelheid maar één van de (zo niet meer dan) 200 rankingfactoren is waarmee Google een oordeel velt over jouw pagina. Bovendien zegt Google zelf het volgende over de Speed-update:

“The ‘Speed Update,’ as we’re calling it, will only affect pages that deliver the slowest experience to users and will only affect a small percentage of queries. It applies the same standard to all pages, regardless of the technology used to build the page. The intent of the search query is still a very strong signal, so a slow page may still rank highly if it has great, relevant content.” – Google op 17 januari 2018

Let even op de laatste dikgedrukte zin en je beseft: een trage pagina betekent niet direct het einde van de wereld.

Stay calm, maar denk aan je gebruiker

Uiteraard is het fijn voor de gebruiker als hij niet een eeuwigheid hoeft te wachten voordat de producten zijn geladen. Hierdoor is de kans dat hij op de website blijft groter. In dat opzicht is het dus een goed idee om de paginasnelheid te verbeteren. Vooralsnog worden alleen websites die niet geschikt zijn voor mobieltjes daadwerkelijk afgestraft. En zeg nou zelf, anno 2020 een niet-mobielvriendelijke website beheren, da’s pas een uitdaging.

Is je Magento-webshop traag en wil je de paginasnelheid verbeteren of gewoon een kritische blik? Wij zijn er voor je!