Is Magento Commerce beter dan Open Source

Is Magento Commerce beter dan Open Source? Een expert aan het woord

Keuzestress

Sinds 2017 kan je bij Magento kiezen tussen de pakketten Commerce (betaald) en Open Source (gratis). Magento zelf verkoopt Commerce als hét all-in-one-pakket dat je moet hebben als je jouw bedrijf naar het volgende niveau wilt tillen. Logisch, want dat is waar voor hun de winst ligt. Maar is dit voor jou wel zo? Is Magento Commerce echt beter dan Open Source? Wij gingen zelf op onderzoek uit en spraken een expert van Magento.

Ben je meer een luisteraar dan een lezer? Dit filmpje geeft ook veel info over de verschillen tussen Magento Commerce en Open Source.

Magento 2.3.5: what’s new?

Even een recap. Op 30 juni 2020 valt het doek voor Magento 1. Overstappen doe je op Magento 2 – inmiddels zijn we bij versie 2.3.5. De Page Builder, een fijne functionaliteit geïntroduceerd in versie 2.3 waarmee je je webshop kan aanpassen met een drag and drop-systeem, dus zonder te hoeven coderen, heeft een update gekregen. Maar nóg interessanter is misschien de verdere ontwikkeling van PWA Studio, waarmee een Progressive Web App kan worden gemaakt. Hiermee kan je een website als het ware ‘downloaden’ en als icoon op de homescreen van je telefoon plaatsen, net zoals je met een ‘normale’ app zou doen. We schreven eerder al een artikel over het nut van PWA’s. Met Magento 2.3.5. kan content gemaakt met PageBuilder óók worden omgezet in PWA-format.

Daarnaast kan je met Commerce sinds kort gebruik maken van Adobe Sensei, een Artificial Intelligence-oplossing voor webshops. Hiermee wordt content dynamisch gemaakt. Dit klinkt lastig, maar betekent niks meer dan dat de content die een gebruiker te zien krijgt, is afgestemd op zijn gedragsprofiel. Of dat je aan de hand van productherkenning gerelateerde afbeeldingen aan je shop kan toevoegen. Slim hè.

Vertel nou: Is Magento Commerce beter dan Open Source?

Dit is een vraag die veel webshopeigenaren bezighoudt. We spraken daarom met Bob Marcus, Commercial Sales Executive bij Magento. Hij geeft advies aan de grotere webshops van Nederland over het al dan niet aanschaffen van Magento Commerce:

“Met Open Source begin je from scratch. Het klopt dat je met extensies in Open Source een heel eind komt, maar je kan je voorstellen dat een webshop, welke is opgebouwd uit verschillende extensies en soms maatwerk, op den duur instabiel wordt door het stapelen van extensies. Je wilt zo dicht mogelijk bij de core van de code blijven. In het geval van maatwerk moet je bij een nieuwe softwarerelease alles doortesten. Dit kan zorgen voor conflicten. Magento Commerce  heeft de laatste 15 jaar gekeken naar de meest gevraagde en gebruikte features en functionaliteiten, en heeft dit toegevoegd in de core van de code genaamd Magento Commerce. Door met Magento Commerce te werken, krijg je een volledige e-commerceplatform ter beschikking met zowel B2C- als B2B-functionaliteiten.”

Hieronder zie je welke functies standaard worden geleverd bij Magento Commerce: functies die bij Open Source ontbreken. Maar wat zit er nog meer in het pakket? Je kan het allemaal terug vinden op de website van Magento, maar wij hebben het even voor je op een rijtje gezet:

Is Magento Commerce beter dan Open Source

Wat opvalt is dat er vooral voor grote bedrijven en B2B-bedrijven veel voordelen uit Commerce te halen zijn: “Een Commerce-licentie begint bij ongeveer €25.000.- per jaar en hangt af van de omzet en het gemiddelde orderbedrag. Het is voor een bedrijf interessant om een Commerce-licentie te overwegen als de omzet rond één miljoen per jaar ligt,” stemt Bob in.

B2B

Eigenaren van de kleinere webshops zullen nu misschien afhaken met lezen. Maar beheer je een groter (B2B-)bedrijf en twijfel je tussen Open Source en Commerce? Het B2B-pakket is voor veel eigenaren de reden om voor Commerce te kiezen. Als je producten aan andere bedrijven levert, is de kans groot dat de structuur van je webshop complexer is dan een B2C-shop. Met Commerce kan je bijvoorbeeld aangepaste bestellijsten aanbieden en kan je categorieën per klantgroep in- of uitschakelen. Allemaal handig als je veel terugkerende klanten hebt met grote bestellingen.

Zo vindt ook Bob: “Met Commerce heb je zelf meer de regie over je shop, dankzij bijvoorbeeld de geavanceerde Pagebuilder, de content staging-functionaliteit en het creëren van segmenten waardoor je dynamische content kan aanbieden. Het grootste verschil tussen Commerce en Open Source is dat de flexibiliteit en schaalbaarheid bij Commerce veel hoger ligt.”

Maar weet ook dit: het is waar dat in het Commerce-pakket veel essentiële functionaliteiten worden geleverd, maar als webshopeigenaar ga je waarschijnlijk méér willen. Bob: “Met Magento Commerce zie je dat 80% van de requirements in de core van de code aanwezig zijn, echter blijft elke shop uniek. Met maatwerk of plugins van de Marketplace kan de shop verder naar wens worden ingericht.” Hiervoor heb je dus, net zoals bij Open Source, extra extensies nodig die je moet laten inbouwen. Oók bij Commerce komt er een developer aan de pas voor het opzetten van je platform.

Related Posts

Gerelateerd: