Product Information Management (PIM)
PIM

Product Information Management (PIM)

Voor geavanceerde PIM toepassingen, realiseren wij Akeneo PIM. Deze koppelen we aan uw Magento webshop. We bieden daarmee een wereldwijd unieke feature set, specifiek voor online en offline retailers. Denk hierbij aan:

  • Data feed management: uw producten met een druk op de knop op sites als Amazon, bol.com en Beslist.nl
  • Alias productnamen: verkoop uw producten onder verschillende namen. Ideaal voor SEO doeleinden, uw klanten weten u beter te vinden, en dat met maar 1 voorraadpositie
  • Voorraadmanagement: meerdere voorraadposities bijhouden. Verschillende winkels, webshops en bulklokaties? Geen probleem. Alle voorraden real-time in PIM.

Waarom een PIM

Naast de genoemde geavanceerde functies zijn er 3 belangrijke redenen waarom webshops een aparte PIM tool gebruiken:

1. Integreren van verschillende e-commerce platformen

Bij het samenvoegen van verschillende e-commerceplatformen, bijvoorbeeld als gevolg van een bedrijfsovername, is altijd de vraag hoe de productenlijst centraal gemanaged kan worden. Een losstaande PIM oplossing, gekoppeld aan de verschillende e-commerceplatformen, biedt dan uitkomst.

Denk hierbij aan de integratie van een WooCommerce en Magento platform, waarbij beide dezelfde productenlijst hebben en gebruik maken van een enkele voorraad. Dit kan alleen goed geregeld zijn voor beide, als PIM los staat. Met andere woorden, hier is product management geaggregeerd ten opzichte van de onderliggende e-commerceplatformen.

Dus: PIM is een prima oplossing om producten bij verschillende e-commerce platformen goed te beheren.

2. Offload van functies uit het e-commerce platform, vanwege performance

Bijna alle veelgebruikte e-commerceplatformen, zoals Magento en WooCommerce, hebben een architectuur die is gebaseerd op modules. Hierdoor worden e-commerceplatformen veelal uitgebreid met plugins of addons. De Magento of WooCommerce installs worden echter door deze addons en plugins erg groot en complex. Zo groot zelfs dat de eindklant in de webshop gaat merken dat er performance verlies optreedt. Om dit tegen te gaan worden functies van het e-commerce platform overgeheveld naar een PIM tool, zodat de webshops weer lekker kunnen draaien.

PIM kenmerkt zich door een open architectuur, dus makkelijke koppelvlakken voor imports en exports van productinformatie. Een veelgebruikte oplossing is om via PIM producten te publiceren op de verschillende marketplaces (Bol.com, Amazon, Beslist) en prijsvergelijkers (Vergelijk, Ciao, FashionChick, Google Shopping). Ook gaat het koppelen van mobile apps aan PIM makkelijk, in plaats van aan het e-commerce platform. Niet in de laatste plaats moet ook gedacht worden aan koppeling met boekhouding (bijv. Exact en Twinfield), en natuurlijk met een kassa en POS systeem.

Met andere woorden: PIM neemt een aantal zware functies over. Het e-commerce platform wordt of blijft lean-and-mean.

PIM kenmerkt zich door een open architectuur, dus makkelijke koppelvlakken voor imports en exports van product- een voorraadinformatie.

3. Centraal voorraadbeheer voor online en offline winkels

Het beheren van voorraad kan een ingewikkelde taak zijn. Met name in een situatie waarbij er offline en online shops naast elkaar bestaan, is er vaak sprake van een rommelige voorraad. Er staan goederen in winkelpanden, zowel in voorraad als in display. Er zijn aparte webshop voorraden en ook nog eens bulkvoorraden.

Wellicht is dit ook eens gecombineerd met een externe voorraad van een leverancier die dropshipments doet, en een externe partij die orderfulfilment uitvoert en retouren behandelt, en externe opslag zoals bij bol.com mogelijk is.

Om voorraadbeheer goed te krijgen biedt PIM een uitkomst. In PIM is het mogelijk om meerdere voorraadposities aan te houden en deze -per event context- correct te muteren. Door product- en voorraadinformatie los van het e-commerce platform te beheren, is het mogelijk om alle voorraadbewegingen over de verschillende lokaties onder controle te houden en inzichtelijk in één interface te maken.

Kortom: voorraadbeheer is een potentieel rommeltje. PIM biedt een oplossing.

De overeenkomst van bovengenoemde 3 redenen om een PIM tool te gebruiken, is dat de complexiteit van de omgeving vrij groot is. Met andere woorden, een PIM zoals Akeneo loont niet voor de kleine partijen met een simpele webshop.

Wij hebben veel ervaring met het inrichten van PIM, met name met Akeneo en 3ERP. Indien u ook onze visie over PIM voor uw situatie wilt weten, dan vernemen wij dat graag.