Af en toe schrijven we een blog voor FrankWatching, een online platform voor alles over social media, communicatie, marketing en tech. Dit keer over responsive web design, een term die wij als webshopbouwers niet hoog genoeg op de to do list van webshopeigenaren en -designers kunnen zetten.
Wat betekent ‘responsive’ eigenlijk? Hoe pas je het toe? Waarom zou je? Nog maar al te vaak zien we dat webshopeigenaren, -designers en -eigenaren weinig aandacht besteden aan de gebruikerservaring van hun shop op verschillende apparaten. In dit artikel vertellen we je hoe je succesvol een responsive web design maakt.
Dynamische verandering
We beginnen even bij de basis. Wat betekent ‘responsive’ en wat is een ‘responsive web design’? Direct vertaald vanuit het Engels betekent responsive ‘snel reagerend’. Het is dan ook logisch dat veel mensen denken dat een responsive website een snelle website is. Hoewel dat in de zin van het woord klopt, is dat niet waar de term op doelt.
Bij het maken van een responsive web design wordt een website zó gebouwd, dat deze op verschillende apparaten een optimale, consistente gebruikerservaring tot stand brengt. Een van mijn collega’s noemde het onlangs nog mooi “een benadering om dynamische verandering mogelijk te maken”. Kortom: als je een website op je mobiel of tablet bezoekt, moet dit net zo makkelijk en fijn zijn als wanneer je dit op een laptop doet.
Al in 2010 schreef Ethan Marcotte een artikel over (het belang van) responsive web design. Nu, tien jaar later, is zijn kijk nog steeds actueel: “Rather than tailoring disconnected designs to each of an ever-increasing number of web devices, we can treat them as facets of the same experience. We can [make our] designs […] more adaptive to the media that renders them.” Volgens Marcotte zijn drie onderdelen belangrijk: