Europese Toegankelijkheidswet 2025 en WCAG 2.1

Inhoudsopgave

Per 28 juni 2025 gaat de Europese Toegankelijkheidswet in. Dat betekent dat digitale content (websites, apps en digitale documenten) toegankelijk moet zijn voor iedereen, dus ook mensen met een beperking. In dit artikel zoomen we in op wat de Europese Toegankelijkheidswet inhoudt, waarom de wet belangrijk is en hoe je je webshop erop inricht. We gaan hier de komende tijd extra op inzetten voor onze klanten. Webshops hebben namelijk een complexe structuur, waarbij veel visuele elementen worden gecombineerd. Dit maakt toegankelijkheid juist voor webshops ingewikkeld, maar ook financieel aantrekkelijk omdat het de doelgroep vergroot.

Europese Toegankelijkheidswet 2025 en WCAG 2.1 webshop

Wat is de Europese Toegankelijkheidswet 2025?

De Europese Toegankelijkheidswet stelt dat digitale content aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1) moet voldoen. Onder deze content vallen websites (webshops), apps en digitale documenten. De wet is op Europees niveau gecreëerd en standaardiseert toegankelijkheidsregels voor elk land in de EU. Bedrijven met minder dan tien werknemers en een omzet van minder dan twee miljoen euro per jaar zijn niet verplicht om te voldoen aan de Europese Toegankelijkheidswet.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken omschrijft de WCAG 2.1 als volgt:
“WCAG 2.1 is […] een lijst met allerlei eisen. Die eisen gaan over het ontwerpen, bouwen en onderhouden van websites en apps. Er wordt veel internationaal onderzoek gedaan naar deze eisen. De makers van WCAG 2.1 luisteren daarbij goed naar mensen met een beperking. Zij willen dat de eisen uit WCAG 2.1 nuttig zijn voor een zo breed mogelijke groep mensen, met verschillende beperkingen.”

In de officiële Nederlandse vertaling van de richtlijnen staat: “De richtlijnen moeten digitale content toegankelijk maken voor mensen met blindheid en slechtziendheid, doofheid en gehoorverlies, leerproblemen, cognitieve beperkingen, motorische beperkingen, spraakproblemen, overgevoeligheid voor licht en combinaties daarvan. Daarnaast maken deze richtlijnen webcontent ook beter bruikbaar voor ouderen, bij wie de vaardigheden door ouderdom veranderen, en verbeteren de bruikbaarheid voor gebruikers in het algemeen.

Onder het toegankelijk maken van digitale content valt bijvoorbeeld:

  • Goed zichtbare kleurcontrasten
  • Tekstuele alternatieven voor visuele content
  • Door het menu navigeren met het toetsenbord
  • Uitlijnen van woorden, regels en alinea’s op bepaalde minimale afstanden

Waarom is de wet voor jou belangrijk?

De Europese Toegankelijkheidswet is in het leven geroepen om webcontent voor iedereen toegankelijk te maken, dus ook mensen met een beperking. Digitale content wordt namelijk steeds belangrijker en is in veel situaties zelfs niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. In Europa zijn er 135 miljoen inwoners met een beperking. In Nederland zijn dit er 4 miljoen. Ongetwijfeld vind je hen dus ook terug in jouw doelgroep. 

Een aantal redenen waarom de WCAG 2.1 belangrijk is:

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat een bredere groep mensen, inclusief klanten met een beperking, toegang heeft tot je webshop. Dit vergroot de potentiële klantenkring en maakt je webshop inclusiever.

Door je webshop toegankelijk te maken voor mensen met een handicap, verhoog je de klanttevredenheid. Klanten kunnen dan namelijk gemakkelijk navigeren, producten vinden en aankopen doen, ongeacht hun beperkingen. Dit zorgt ook voor mensen zonder beperking voor een betere gebruikerservaring en kan leiden tot hogere conversieratio’s en klantenbinding.

Veel van de WCAG 2.1-richtlijnen, zoals het verbeteren van alt-tekst voor afbeeldingen en het optimaliseren van de laadtijden, komen ook de zoekmachineoptimalisatie (SEO) ten goede. Een toegankelijke website is vaak beter geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor je webshop gemakkelijker gevonden wordt door een breder publiek. Dit kan de organische zoekresultaten verbeteren, wat de zichtbaarheid en het verkeer naar je webshop verhoogt. Toegankelijkheid is geen ranking factor op zichzelf, maar draagt indirect wel bij aan betere SEO-posities.

In veel landen zijn er wetgeving en richtlijnen die bedrijven verplichten om hun websites toegankelijk te maken. In zowel de EU als de VS kunnen bedrijven worden aangeklaagd als hun websites niet voldoen aan de WCAG 2.1-richtlijnen. Het naleven van deze richtlijnen helpt je niet alleen om juridische problemen te vermijden, maar toont ook aan dat je bedrijf verantwoordelijk en ethisch handelt.

Hoe voldoe je als webshop aan de WCAG 2.1?

De richtlijnen zijn opgedeeld in vier principes:

  1. Alles op jouw website of app moet voor iedereen waarneembaar zijn. Een eis onder dit principe is bijvoorbeeld dat je een alternatieve tekst toevoegt aan een (informatieve) afbeelding. Iemand die de afbeelding niet ziet, kan deze dan toch waarnemen.

Alles op jouw website of app moet door iedereen te bedienen zijn. Het navigatiemenu op jouw site moet bijvoorbeeld niet alleen met een muis, maar ook met het toetsenbord te bereiken zijn.

Alles op jouw website of app moet te begrijpen zijn door software en mensen. Je moet bijvoorbeeld de taal van een pagina aangeven in de code. Hulptechnologie zoals een schermlezer (screenreader) kan de tekst dan in de juiste taal voorlezen. Ook voor mensen moet je website of app begrijpelijk zijn. Zo moet je bij een formulier aangeven wáár de fout zit als iemand iets niet goed heeft ingevuld.

Jouw website of app moet door veel verschillende apparaten en hulptechnologie gebruikt kunnen worden. Een voorbeeld van een eis onder dit principe is dat je voor de elementen op jouw webpagina of in jouw app aangeeft wat hun naam, rol en waarde is.

Deze vier principes bespreken in totaal 86 succescriteria, verdeeld in drie niveau’s: A, AA en AAA. Hierbij is ‘A’ het laagst en ‘AAA’ het hoogst. A is basis, AA is de wereldwijde standaard en niveau AAA is voor speciale software (dus niet voor webshops). 

Wat gebeurt er als je niet voldoet aan de Europese Toegankelijkheidswet?

Hierboven hebben we het al kort aangestipt: je bent enkel verplicht om aan de Europese Toegankelijkheidswet te voldoen als je bedrijf meer dan tien werknemers telt en een jaarlijkse omzet van meer dan twee miljoen euro. Daarnaast zijn overheidswebsites verplicht om aan niveau A en AA te voldoen. Val je in een van deze twee categorieën en voldoe je niet aan de wet, dan kunnen er boetes of zelfs juridische processen worden opgelegd. De details van deze maatregelen worden per Europees land bepaald en zijn op het moment van schrijven nog niet duidelijk.

Hoe ga jij het aanpakken?

Aan de Europese Toegankelijkheidswet voldoen, is een grote klus. De WCAG 2.1 alleen al  is een enorm document van bijna tachtig pagina’s aan eisen en omschrijvingen. Je als e-commerce manager hierdoor een weg banen is natuurlijk niet te doen. Onze e-commerce professionals hebben dit al voor je gedaan en vertellen je graag wat je moet doen om je webshop toegankelijk te maken. 

We hebben hiervoor een eigen checklist ontwikkeld en beschikken over verschillende tools waarmee we jouw webshop kunnen beoordelen op toegankelijkheid. Het voordeel van deze analyse is dat je precies ziet wat er nog moet gebeuren. Een aantal van de succescriteria kan je ook zelf uitvoeren. Zo zorgen we ervoor dat je niet onnodig geld betaalt en zelf controle behoudt. En voor de actiepunten waar je geen tijd voor hebt, staan onze e-commerce professionals natuurlijk voor je klaar 😉

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Cursus e-commerce manager Magento 2

Hoe stel je eigenlijk kortingscodes in? Leer in twee dagen hoe je een Magento 2 webshop goed uitrolt en beheert. Voor iedereen die bij een (r)etailbedrijf werkt met een Magento platform. Praktische kennis die je direct kan toepassen.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

✅ SEO analyse voor Magento webshops

Technische SEO instellingen in Magento schrikken veel webshopeigenaren af. Nergens voor nodig! Onze e-commerce professionals weten precies welke instellingen in jouw Magento webshop belangrijk zijn voor SEO-resultaten. 

Vanaf 249.-

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2