Overstappen naar Magento 2

Is jouw webshop gebouwd in Shopware en denk je erover om over te stappen naar Magento 2? Op deze pagina zetten we de voor- en nadelen van beide e-commercesoftware uiteen, zodat jij een onderbouwde keuze kan maken. Het belangrijkste bij het maken van een keuze is dat je goed kijkt naar jouw specifieke situatie. Zowel Shopware als Magento 2 hebben sterke punten die jouw bedrijf kunnen laten groeien en uitblinken.

Shopware: nieuwkomer uit Duitsland

Shopware is in 2000 opgericht door Stefan Hamann en bouwt sindsdien flink aan de weg. Merken als Haribo, Intersport, Instax en Thyssenkrup mogen door Shopware tot het portfolio worden gerekend. Het totaal aantal Shopware webshops is lastig in te schatten, maar volgens BuiltWith zijn dit er inmiddels ongeveer 100.000. Daarmee is het marktaandeel van Magento overweldigend groter, met ruim 700.000 webshops.

Shopware is dankzij API-first technologie snel, schaalbaar, flexibel en makkelijk te koppelen aan andere systemen. Het is een headless platform, wat betekent dat de front- en backend zijn gescheiden. De interface voelt intuïtief aan en is eenvoudiger opgebouwd dan die van Magento 2. Hierdoor kan het echter zijn dat je tegen beperkingen aanloopt. Zeker als je een B2B-bedrijf hebt dat aan het groeien is, de internationale markt op wil en behoefte hebt aan op maat gemaakte extensies.

Shopware komt in drie versies: Rise, Evolve en Beyond. Elke versie heeft verschillende prijzen en functionaliteiten.

Magento: wereldwijde krachtpatser

Adobe’s Magento is wereldwijd de meest gebruikte e-commercesoftware. Dat zoveel bedrijven voor Magento 2 hebben gekozen, heeft natuurlijk een reden. Magento 2 webshops zijn snel, stabiel, schaalbaar en toekomstvast. De code van de Open Source-versie is gratis verkrijgbaar en dankzij de Magento Community kunnen developers wereldwijd altijd bij elkaar terecht voor inspiratie, vragen en antwoorden. Dit maakt Magento 2 een enorm betrouwbaar platform. Shopware focust zich daarentegen vooralsnog op Oost-Europa.

Magento 2 is een echte uitblinker voor grotere bedrijven in de B2B-sector. Zo kunnen er in Magento 2 tot wel 150 verschillende stores worden gebouwd, inclusief complexe logistieke processen en aparte regels voor aparte klanten. Het is bijvoorbeeld mogelijk om verschillende stuk- of bulkprijzen in te stellen en voor klanten om eenvoudig eerder gedane bestellingen te herhalen. Magento 2 is bovendien eenvoudig te koppelen aan CRM, ERP en PIM-systemen. Deze kunnen we ook op maat maken.

Magento 2 komt in twee versies: Adobe Commerce en Magento Open Source. Magento Open Source is vrij verkrijgbaar voor developers en helemaal naar wens aan te passen. Met Adobe Commerce neem je een standaardpakket af waarbij een aantal functionaliteiten zijn geïntegreerd en geniet je extra voordelen vanuit Adobe. Aan Commerce hangt vanzelfsprekend dan ook een prijskaartje.

Overstappen van Shopware naar Magento
Kids Department is een van onze klanten met een Magento 2 webshop

Aan de slag met Shopware of Magento 2

Belangrijk om te weten is dat je voor Magento 2 een ontwikkelaar nodig hebt. Je kan niet zelf aan de slag met het bouwen van een Magento 2 webshop. Shopware is beschikbaar als SaaS en Open Source.  Zowel Shopware als Magento 2 beschikken allebei over een editor aanbieden waarmee je als eigenaar of medewerker zonder enige kennis van development contentpagina’s kan vormgeven. Bij Shopware is dit ‘Shopping Experiences’, bij Magento 2 heet deze editor ‘Page Builder’.

Magento 2 beschikt daarnaast over duizenden thema’s, waardoor je je webshop precies de look kan geven die het nodig heeft. Je zet moeiteloos dynamische content in, waarmee je verschillende klantengroepen aanspreekt. The sky is the limit dankzij het enorme aanbod extensies in de Marketplace, die trouwens eenvoudig door ons op maat kunnen worden gemaakt.

Shopware heeft wat dat betreft een kleiner aanbod in functionaliteiten en vormgeving. Dankzij de editor heb je veel vrijheid om je eigen contentpagina’s vorm te geven, maar als design je niet zo ligt en je liever gebruik maakt van een template, dan biedt Shopware minder opties dan Magento 2.

Voor- en nadelen Shopware en Magento 2

Voordelen Shopware

Nadelen Shopware

Voordelen Magento

Nadelen Magento

Overstappen van Shopify naar Magento: de praktijk

Als je wilt overstappen van Shopify naar Magento, dan moet er een migratieproces worden opgezet. Je moet namelijk alle producten en content verhuizen naar een ander platform. Dit is een groot proces dat niet onderschat moet worden. Met 3WebApps ben je zeker van een soepele overstap zonder verlies van data en zoveel mogelijk behoud van SEO-scores. Dit is hoe wij dat aanpakken:

We hopen je op deze pagina meer informatie te hebben gegeven over de voor- en nadelen van Shopify en Magento, zodat jij een weloverwogen keuze tussen beide platformen kan maken. Als webshop agency willen wij iedereen een eerlijk advies kunnen geven over verschillende e-commerce software. Beide platformen hebben hun eigen voor- en nadelen – het is helemaal afhankelijk van jouw situatie welke het beste past. Daarom kan het wel eens fijn zijn om een persoonlijk gesprek aan te gaan met experts die dankzij jarenlange ervaring jouw situatie snel doorgronden. Wij staan altijd voor je klaar.

Een vraag over Magento migratie?

Bel ons op 085 – 0123400

Niet gevonden wat je zocht?