De relatie tussen DNS en TTL

Inhoudsopgave

We krijgen wel eens de vraag wat een DNS en Time To Live (TTL) nou precies zijn, en hoe ze met elkaar samenhangen. Bijzonder belangrijke begrippen, vooral als je je website of webshop verhuist naar een andere server. We leggen je in dit artikel alles uit en geven je een stappenplan.

DNS TTL uitleg

Wat is DNS?

DNS staat voor Domeinnaam Systeem en kan je zien als een telefoonboek van het internet. Als je een bepaalde website wil bezoeken, dan voer je de URL in in de zoekbalk van je browser. Een computer begrijpt echter alleen nummers van IP-adressen, geen URL’s. Een DNS ‘vertaalt’ een URL naar een IP-adres (zoals 192.168.1.1), zodat de computer weet waar hij heen moet. 

Wat is TTL?

Om ervoor te zorgen dat DNS-servers dit niet steeds opnieuw hoeven te doen, geeft de DNS ook een Time To Live (TTL) mee als hij een IP-adres opvraagt. Dit getal geeft aan hoe lang het IP-adres mag worden onthouden. Stel dat de TTL is ingesteld op één uur: dit betekent dat jouw computer het IP-adres van de website één uur lang onthoudt. Binnen dat uur hoeft je computer dus niet opnieuw naar het IP-adres te zoeken als je de website nog een keer bezoekt. Als je na dat uur de website nog eens bezoekt, dan vraagt de computer het IP-adres opnieuw op, om zeker te zijn dat het nog klopt.

Korte TTL versus lange TTL

Een korte TTL betekent dat je computer vaker moet controleren of de gegevens nog up-to-date zijn. Dit is handig als een website bijvoorbeeld vaak van server, en dus IP-adres, wisselt. Een langere TTL zorgt ervoor dat je sneller websites kunt openen (omdat je niet steeds hoeft te controleren), maar als het IP-adres waarop de website draait van server wordt verhuisd, kan het even duren voordat je naar de juiste plek wordt gestuurd.

Relatie tussen TTL en DNS

Een TTL voorkomt overbelasting van de DNS-server. Dankzij de TTL wordt er niet élke keer als iemand een website wil bezoeken een IP-adres opgevraagd.

Overstappen van servers

Er zit een vertraging in de tijd die het kost voordat een DNS-server de nieuwe TTL doorkrijgt. 

Een voorbeeld: 
Het IP-adres van een website heeft een TTL van één uur. Je verandert de TTL naar twee uur. Dan kunnen computers die de website ten tijde van de oude TTL-instellingen pas na één uur de nieuwe TTL ontvangen. Een uitzondering hierop is wanneer de cache van de computer en chrome op die computer worden geleegd – dan ontvangt de computer wel direct de nieuwe TTL.

Door deze ‘vertraging’ is het belangrijk dat je de TTL op tijd verandert als je de website bijvoorbeeld van server wisselt (bijvoorbeeld van Hipex naar Hypernode). 

Als de TTL nog ‘geldig’ is tijdens de overstap naar een nieuwe server, belandt een gedeelte van de bezoekers nog op de oude server. Dan kan het gebeuren dat ze op een 404-pagina uitkomen of een onderhoudsmelding zien. En dat is niet goed voor UX en daarmee de omzet.

Stappenplan

  1. Ga na op welke server je website draait en wat je inloggegevens zijn
  2. Verander ruim voordat de migratie begint (minimaal 24 uur van te voren) de TTL van alle relevante DNS-records (je agency of wij kunnen je vertellen welke dat zijn)
  3. Check of de TTL goed staat aan de hand van bijvoorbeeld deze tool
  4. Jij of je agency wijzigt de IP-adressen voordat de migratie begint
  5. Daadwerkelijke servermigratie

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Cursus e-commerce manager Magento 2

Hoe stel je eigenlijk kortingscodes in? Leer in twee dagen hoe je een Magento 2 webshop goed uitrolt en beheert. Voor iedereen die bij een (r)etailbedrijf werkt met een Magento platform. Praktische kennis die je direct kan toepassen.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

✅ SEO analyse voor Magento webshops

Technische SEO instellingen in Magento schrikken veel webshopeigenaren af. Nergens voor nodig! Onze e-commerce professionals weten precies welke instellingen in jouw Magento webshop belangrijk zijn voor SEO-resultaten. 

Vanaf 249.-

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2