Vrouwen in de IT: het is een beladen onderwerp. De ontbrekende diversiteit in de tech sector is er één die eigenlijk veel verder gaat dan alleen de IT. Hoe belangrijk is een divers team? Wat is de impact op de samenleving bij een man-vrouw-scheiding? Wat kunnen we doen aan de ongelijkheid die we vandaag de dag nog steeds kennen? Chantal Schinkels, auteur van het boek De IT Girl bespreekt met Sander Mangel en onze Sander de Graaf de door mannen gedomineerde IT-sector.

De IT girl

Schinkels kwam in aanraking met discriminatie op de werkvloer omwille van geslacht, maar wilde niet geloven dat dit de huidige realiteit is. Ze sprak een aantal vrouwen die zich in hetzelfde schuitje bevonden en besloot hier verder onderzoek naar te doen. Wat bleek: mannelijke werknemers met minder ervaring verdienen meer geld dan hun vrouwelijke collega’s van gelijke leeftijd met gelijke werkervaring. In haar boek beschrijft Schinkels hoe het anders kan en hoe het anders moet.

Vrouwelijke bazen

Al jaren wordt er gesproken over de achterlopende rol van vrouwen in bedrijven; ongelijke beloningen, banenkansen en-, promoties zijn nog alom vertegenwoordigd. De verandering van de huidige situatie is geen gemakkelijke. Uiteraard is de rol van vrouwen zelf in dit geheel belangrijk: Wat kunnen zij doen om verandering teweeg te brengen? Hoe is het gesteld met de assertiviteit van de vrouw? Hoe houden vrouwen zich staande op een door mannen gedomineerde werkvloer?

Diversiteit voor optimalisatie

Diversiteit binnen het team en in de tech sector is ontzettend belangrijk voor technische ontwikkelingen. Als een team enkel bestaat één sekse, één nationaliteit en één gedachtegang zullen de producten ontwikkeld door dit team nooit representatief zijn. Hoe uniformiteit binnen een team leidt tot digitale beperkingen zien we bijvoorbeeld duidelijk aan de eerste versie van de gezondheidsapp van Apple (waarmee we onder andere onze dagelijkse stappen bijhouden). De makers van deze app waren ‘vergeten’ de menstruatiecyclus toe te voegen – voor vrouwen een belangrijk onderdeel van hun gezondheid. Het rechttrekken van man-vrouwverhouding binnen de IT gaat veel verder dan het rechttrekken maken van diversiteit op de werkvloer. De basis hiervan ligt al in de opvoeding en educatie van kinderen en jongeren en is niet in één nacht te veranderen. Waar moeten we beginnen?  Je hoort het allemaal in de Dutchento-podcast!