Sander Mangel, Guido Jansen en onze Sander de Graaf wisselen ervaringen en tips uit in de Dutchento-podcast. Als agency of freelancer hebben we er allemaal mee te maken: time management. Van weekplanningen tot het schrijven van de uren, het is altijd een flinke uitdaging. We delen tips en tricks, en bespreken praktische voorbeelden.
Tijd blokken
Guido Jansen werkt bij een grote corporate en blokt het liefst dagdelen om prioriteiten af te ronden. Erg belangrijk: schat in of een meeting écht noodzakelijk is. “Meetings zijn leuk, maar je wordt vaak ergens bijgesleept waar je maar twee dingen te zeggen hebt. Dat is niet super nuttig.” Door twee ochtenden en twee middagen per maand te blokken, werkt hij veel efficiënter, vertelt hij.
Uren loggen
Bij 3WebApps loggen we allemaal onze uren. Alleen op die manier kunnen we facturen opstellen. Maar is het wel echt noodzakelijk om dagelijks door te geven met welke taken je je hebt bezig gehouden, vraagt Guido zich af. “Het registreren van uren is volledig afhankelijk van je herinnering. Je herinneren wat je op 3 april hebt gedaan, is niet te doen. Dus als wij niet elke dag loggen, kunnen we niet factureren,” legt Sander (de Graaf) uit.
Factureerbaar
Het blokken van dagdelen en loggen van uren zijn manieren om goed om te gaan met time management. Maar hoe zorg je voor een goede balans tussen het aantal uur dat is afgesproken met de klant en het aantal uur dat developers werkelijk hebben besteed? Anders gezegd: met de klant spreek je een prijs voor een project af, maar soms kan het gebeuren dat developers veel langer met het project bezig zijn dan gepland. Hoe houd je een project winstgevend? En kan de developer verantwoordelijk worden gehouden?