Sinds juni 2020 wordt Magento 1 niet meer door Adobe ondersteund. Of je nu wilt overstappen naar Magento 2 of niet, in ieder geval heb je nu de kans om na te denken over eventuele verbeteringen aan je webshop. Er is leven na de dood. In dit mobiele tijdperk ligt de focus meer en meer op paginasnelheid, dat blijkt uit de introductie van Accelerated Mobile Pages (AMP’s) en Progressive Web Apps (PWA’s). In een eerdere blogpost besproken we het belang hiervan al. Hoewel de wereld niet ondergaat als je pagina een tikkie traag is, is het natuurlijk wel fijn voor de gebruiker (en jouw vindbaarheid!) als de website snel reageert. Met de gebruiker centraal geven we daarom een paar tips om je webshop, na de end of life van Magento 1, zo mobielvriendelijk mogelijk te maken. Wat zijn de alternatieven en wat is daarbij belangrijker: snelheid of format?

In de carrousel met Accelerated Mobile Pages (AMP’s)

Dat snelheid al voor langere tijd belangrijk wordt gevonden door Google, blijkt uit het AMP-project dat in 2016 werd opgezet. Een AMP is een gestripte, zeer mobielvriendelijke versie van jouw website zodat deze snel laadt voor de gebruiker. Ze hebben twee voordelen: enerzijds zorgen ze voor een rankingvoordeel op pagina’s die geen AMP’s gebruiken, anderzijds komen pagina’s die AMP’s gebruiken sneller in de rich snippets, ook wel ‘carrousel’ van Google terecht.

Vooral nieuwssites maken gebruik van AMP’s: voor hun is het format vaak inferieur aan de tekst. Voor webshops ligt dit net iets anders. Daar is het juist belangrijk dat de producten in een aantrekkelijk, en daardoor gecompliceerder, format worden gepresenteerd. Je snapt het: jouw knap in elkaar gezette productenpagina strippen tot slechts de essentiële elementen is niet per definitie een goed idee. Bovendien is de implementatie van AMP’s geen garantie op succes. Zoals we eerder schreven, is snelheid namelijk maar één van de 200+ Google-rankingfactors.

Maar geen paniek, er is een recente ontwikkeling die een hogere paginasnelheid voor complexe webshops toch mogelijk kan maken.

AMP-carousel-Google als alternatief end of life magento 1
Accelerated Mobile Pages (AMP) carousel van Google

Progressive Web Apps (PWA’s): tussen app en web

Eén van de dingen die je als webshop kunt doen om de paginasnelheid te verhogen, is het laten ontwikkelen van een app. Nu biedt dat veel voordelen (o.a. een mobielvriendelijkere ervaring en offline-mogelijkheden), maar duur is het wel. En zie gebruikers maar eens zover te krijgen jouw app te downloaden… Daarom kijken we liever naar een nieuwere ontwikkeling, namelijk die van PWA’s. Hiermee kan je een website als het ware ‘downloaden’ en als icoon plaatsen op de homescreen van je telefoon, net zoals je met een ‘normale’ app zou doen. Dan open je een webshop dus niet via je browser, maar door op het icoontje te klikken.

PWA’s bieden voor webshops veel meer voordelen voor webshops dan AMP’s. Zo bieden ze bijvoorbeeld ondersteuning voor SEO, voelen ze bijna net zo natuurlijk als gewone apps, hoef je geen internetverbinding te hebben om ze te kunnen gebruiken, blijven alle functionaliteiten intact, leiden ze doorgaans tot hogere conversies en, last but not least, zijn ze een stuk goedkoper dan het laten bouwen van reguliere apps.

Voor webshops geldt: format first, speed second

Klopt, Google hecht steeds meer waarde aan paginasnelheid. Toch moet je als webshopbeheerder niet vergeten dat SEO, naast techniek, ook nog bestaat uit twee andere pijlers: content en autoriteit. Als potentiële klant kijk je liever wat langer naar een scherm totdat alle producten snaarscherp zijn geladen en de functies responsive zijn, dan dat je in een flits een gestripte online winkel voor je neus hebt. Wil je als webshopbeheerder toch werken aan je paginasnelheid, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van het format, dan raden wij je aan liever te kijken naar PWA’s. Op die manier geef je de gebruiker een app-ervaring en verhoog je de kans op conversie.

De cijfers van de grotere bedrijven des werelds die al een sprong in het diepe waagden met PWA’s liegen er in ieder geval niet om. Nikkei behaalde een twee keer snellere Speed Index, George.com mocht genieten van een 31% meer conversies, BookMyShow zelfs van meer dan 80% meer conversies en bij Alibaba is het aantal maandelijkse bezoekers met 30% gestegen.

Moet ik nu ook met PWA’s aan de slag?

Dat hangt ervan af. PWA’s bevinden zich nu nog in de ontwikkelfase en veel bedrijven kijken toch nog even de kat uit de boom totdat dit systeem geoptimaliseerd is. Mocht jouw webshop bovendien al over een ‘reguliere’ app beschikken, dan zal de implementatie van PWA’s voornamelijk extra technische rompslomp opleveren. Ook als jouw doelgroep aan de oudere kant is, zal het weinig uithalen. Anders gezegd, heeft het niet veel zin om een (relatief) goedwerkend systeem te verstoren: vergeet niet dat snelheidsscores nooit de 100% zullen halen en het voor webshops niet winnen van een mooie, goedwerkende vormgeving.

De end of life van Magento 1 biedt daarentegen wel een mooi moment om als na te denken over een investering in de toekomst. Zelf noemt Magento PWA’s dé toekomst van online winkelen (maar neem dit vooralsnog met een korreltje zout). Dus, als je dan toch gaat nadenken over een nieuwe front-end, sluit PWA dan niet uit.

Wij helpen je natuurlijk graag verder bij de overstap naar Magento 2.