Ga je als webshopeigenaar op zoek naar informatie over marketingstrategieën, dan staat het internet vol met buzzwords als ‘contentpersonalisatie’, ‘hyperpersonalisatie’, ‘personalization marketing’, ‘automated content’, ‘dynamic content’ en ‘AI powered marketing’. Allemaal beloven ze gouden ROIs, maar hoe haalbaar is contentpersonalisatie als grootschalige strategie nou werkelijk voor kleine tot middelgrote webshops?

Wat is contentpersonalisatie?

Contentpersonalisatie is het bieden van de juiste ervaring via de juiste platformen voor elke klant. Bij een goed uitgevoerde personalisatiestrategie wordt precies de juiste content via het juiste kanaal op het juiste moment aan de juiste klant getoond. Denk hierbij aan gepersonaliseerde mailings, herobanners, advertenties en pushnotificaties.

Vooropgesteld: gepersonaliseerde content biedt zéker interessante kansen en is in 2022 niet meer weg te denken. Toch vraag ik me af hoe concreet kleine tot middelgrote webshops met deze trend kunnen meegaan. Op grote schaal personaliseren – dát lijkt nog voor veel webshops een uitdaging. Het personaliseren van mailings lukt veel webshopeigenaren wel. Maar hoe beslagen ten ijs komen zij als het gaat om visuals, aanspreekvormen en pushnotificaties zonder af te doen aan responsiveness? Kan je hier wel zelf mee aan de slag, of heb je hulp van experts nodig?

Hoe creëer je een contentpersonalisatie-strategie?

Een gepersonaliseerde ‘ervaring’ bieden: dat is hoe een gepersonaliseerde contentstrategie vaak wordt uitgelegd. Maar wat is deze ‘ervaring’ dan? Hoe zorg je er concreet voor dat klanten een unieke ervaring hebben? Laten we eerst eens kijken naar hoe je je voorbereidt op een contentpersonalisatie-strategie. Hierna geef ik je een concreet voorbeeld.

Wil je als webshopeigenaar een grootschalige personalisatiestrategie implementeren? Volgens IBM moet je dan letten op deze vijf onderdelen:

1. Data

Om een gepersonaliseerde ervaring te bieden aan je klanten, moet je als bedrijf eerst weten wie je target. Om hierachter te komen, moet je data, data en nog eens data verzamelen. Met deze data bouw je uiteindelijk uitgebreide klantprofielen. Deze klantprofielen bestaan uit zowel contextuele als externe data.

Om te beginnen kan je eens kijken welke gedragsinformatie je zelf al hebt bijgehouden de afgelopen jaren, bijvoorbeeld via Google Analytics. Maar ja, wat doe je vervolgens met al die data?