Attributen Magento 2 toevoegen

Inhoudsopgave

Hoe voeg je attributen toe aan producten in Magento 2? Het koppelen van attributen aan producten heeft verschillende voordelen. Niet alleen vergemakkelijk je het productbeheer in de back-end, maar zorg je ook voor een betere gebruikerservaring doordat de klant je aanbod kan filteren. In dit artikel leggen we je uit hoe je attributen toevoegt aan producten en hoe je deze als filter toevoegt in je webshop.

Wat zijn attributen?

Attributen zijn kenmerken van producten die ervoor zorgen dat jij je producten makkelijker kan beheren en dat de klant jouw aanbod kan filteren. Voorbeelden van productattributen zijn bijvoorbeeld de kleur, de maat en de SKU. Attributen maken onderdeel uit van productbeheer. Wanneer je als bedrijf een portfolio met heel veel verschillende producten beheert, die ook nog eens vaak verandert, heb je een PIM-tool nodig. Zeker wanneer je je producten in meerdere webshops verkoopt. PIM staat voor ‘Product Information Management’ en betekent vertaald ‘het managen van productinformatie’. Een productinformatietool zorgt ervoor dat je productinformatie in verschillende formaten op één plek kan beheren. Hiermee wordt het productaanbod in de webshop bepaald.

Productbeheer in Magento 2

Als jouw webshop niet zoveel producten heeft, kan je je producten ook prima beheren in de Admin-omgeving van Magento. Bij het toevoegen van nieuwe producten (‘Add Product’ rechts bovenin) kan je allerlei informatie aan je producten koppelen. Denk aan de prijs, het gewicht, de kleur, maat en SKU. Dit soort informatie noemen we ook wel ‘attributen’. Een overzicht van al je producten en welke attributen deze hebben, vindt je bij Catalog > Products.

Attribuutoverzicht Magento 2
Het attribuutoverzicht vindt je bij Catalog > Products
Voorbeeld Attribuutoverzicht Magento 2
Voorbeeld van een attribuutoverzicht in Magento 2

Attributen toevoegen aan producten

Afhankelijk van het soort webshop dat je beheert, kan je de attributen die voor jouw producten gelden via de back-end in Magento aanpassen. Hiervoor ga je naar Stores > Attributes > Product > Add New Attribute (rechts bovenin). We leggen je nu in vier stappen uit hoe je een nieuw attribuut toevoegt.

Toevoegen nieuw attribuut
Het toevoegen van een nieuw attribuut doe je via Stores > Attributes > Product
Klik op ‘Add New Attribute’ om een nieuw attribuut toe te voegen
Hoe voeg je attributen toe in Magento
Scherm om nieuwe attributen toe te voegen

Stap 1: Properties

Als eerste word je gevraagd om je attribuut een label te geven (‘Default Label’). Dit is de naam van het attribuut die je ziet in de back-end (de klant ziet deze dus niet, dit komt later). Vervolgens geef je aan in welke vorm de informatie voor het attribuut moet worden opgegeven wanneer je een nieuw product toevoegt. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een tekstveld of een dropdown-menu. Een tekstveld komt van pas als je een attribuut toevoegt dat uniek is per product (bijvoorbeeld de SKU); een dropdown-menu als er een vaste lijst is waaruit je per product kan kiezen (bijvoorbeeld kleur).

Voorbeeld attribuut met tekstvak
Voorbeeld attribuut dropdown-menu

Voorbeelden van een attribuut met tekstvak en drop down-menu

Onder ‘Values Required’ kan je aangeven of het verplicht is om voor dit attribuut informatie op te geven. Als je bijvoorbeeld een webshop hebt waar je kleding verkoopt, dan kan het slim zijn om ‘kleur’ verplicht te stellen. Op die manier weet je zeker dat bij elk product informatie over de kleur wordt ingevoerd en verhoog je de gebruiksvriendelijkheid van je shop.

Tot slot zijn er nog een aantal opties onder ‘Advanced Attribute Properties’. Je kan:

  • een attribuut een unieke code geven (voor intern gebruik, om overzicht te houden als je erg veel attributen hebt);
  • bepalen of de waarde van het attribuut wordt vastgesteld op het niveau van de winkel (store), winkelaanzicht (storeview), of altijd geldt (default) (Scope’);
  • een standaardwaarde invoeren (handig als maar een klein deel van je producten afwijkt wat betreft dit attribuut: je geeft dit namelijk liever alleen aan voor deze paar producten dan dat je voor álle producten attribuutinformatie moet invullen) (‘Default Value’);
  • aangeven of de informatie die bij dit attribuut wordt ingevuld uniek moet zijn, zoals het geval is bij bijvoorbeeld SKU-codes (‘Unique Value’);
  • bepalen wat voor soort informatie moet worden opgegeven (bijvoorbeeld een nummer, URL of e-mailadres) (‘Input Validation for Store Owner’);
  • aangeven of dit attribuut toegevoegd moet kunnen worden in het productoverzicht (Catalog > Products) (‘Add to Column Options’);
  • aangeven of het attribuut zichtbaar moet zijn in de filter op de front-end (handig, zo kunnen je klanten bijvoorbeeld filteren op kleur) (‘Use in Filter Options’).
Advanced Attribute Properties in Magento 2

Advanced Attribute Properties in Magento 2

Stap 2: Manage Labels

Hier kunnen we kort van stof zijn: geef je nieuwe attribuut een passende naam die zichtbaar is voor je klanten in de front-end.

Manage Labels Magento 2

Geef het attribuut een passende naam

Stap 3: Storefront Properties

Onder Storefront Properties stel je in hoe het attribuut binnen je webshop werkt. Je kan:

  • bepalen of het attribuut gebruikt kan worden in de zoekfunctie (‘Use in Search’);
  • bepalen of het attribuut gebruikt moet worden in de resultaten van de vergelijkfunctie (‘Comparable on Storefront’);
  • aangeven of het attribuut als filter dient op de categoriepagina’s (‘Use in Layered Navigation’). Hierbij kan je kiezen tussen ‘Filterable (with results)’ (attribuut wordt alleen als filter weergegeven als er producten zijn met dit attribuut) en ‘Filterable (no results)’ (attribuut wordt altijd weergegeven, ook wanneer er geen producten zijn met dit attribuut);
  • aangeven of het attribuut als filter dient op de zoekresultatenpagina (‘Use in Search Results Layered Navigation’);
  • bepalen welke positie het attribuut moet hebben als het zichtbaar is in layered navigation (de filters);
  • aangeven of het attribuut kan worden gebruikt voor promotieregels (‘Use for Promo Rule Conditions’) (bijvoorbeeld: alle rode items hebben een korting van 10%);
  • bepalen of het attribuut moet kunnen worden aangepast aan de hand van HTML-tags (‘Allow HTML Tags on Storefront’);
  • aangeven of het attribuut zichtbaar moet zijn onder ‘Additional Information’ op de productdetailpagina’s;
  • aangeven of je een attribuut wilt laten weergeven in de productsamenvatting op de productdetailpagina’s (afhankelijk van het thema dat je gebruikt) (‘Used in Product Listing’);
  • bepalen of klanten producten sorteren op basis van het attribuut (afhankelijk van het thema dat je gebruikt) (‘Used for Sorting in Product Listing). Let op: sorteren is iets anders dan filteren.
Voorbeeld sorteeropties

Voorbeeld sorteeropties front-end

Verschil tussen filters en sorteeropties

Verschil tussen filters en sorteeropties in Magento 2

Stap 4: toevoegen aan Attribute Set

Heb je een nieuw attribuut gemaakt, dan moet je nog één stap voltooien om deze zichtbaar te maken op het scherm waar je nieuwe producten toevoegt. Je gaat hiervoor naar Stores > Product > Attribute Set. Je ziet nu een overzicht van alle attribute sets die je shop heeft. Standaard is er een ‘Default’ lijst: klik je hierop, dan krijg je een folderstructuur van alle attributen en hun plek. Onder ‘Groups’ vind je als eerste de map ‘General’: dit is waar de attributen staan die je ziet als je een nieuw product toevoegt. In de meest rechter kolom staat jouw nieuw aangemaakte product (in het voorbeeld hieronder ‘Test’). Deze sleep je van ‘Unassigned Attributes’ naar de General-map onder ‘Groups’. Klik op save et voilà! Je hebt een nieuw attribuut toegevoegd aan je panel.

Attribute set

Toevoegen van een nieuw attribuut aan een attribute set

Als je het allemaal nog een keer wilt nalezen, kan je terecht bij de Magento User Guide (Engels). Kom je er niet helemaal uit en wil je hulp bij het toevoegen van attributen aan je Magento 2 webshop, of heb je andere vragen?

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Cursus e-commerce manager Magento 2

Hoe stel je eigenlijk kortingscodes in? Leer in twee dagen hoe je een Magento 2 webshop goed uitrolt en beheert. Voor iedereen die bij een (r)etailbedrijf werkt met een Magento platform. Praktische kennis die je direct kan toepassen.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

✅ SEO analyse voor Magento webshops

Technische SEO instellingen in Magento schrikken veel webshopeigenaren af. Nergens voor nodig! Onze e-commerce professionals weten precies welke instellingen in jouw Magento webshop belangrijk zijn voor SEO-resultaten. 

Vanaf 249.-

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2