Overname Figma door Adobe
Overname Figma door Adobe – 16 september 2022 ging er een grote schok door designland: Adobe neemt collaboratief designplatform Figma over, voor de vermoedelijke prijs van 20 miljard dollar. De overname is goed voor Figma, maar desalniettemin een opvallende stap waar zeker niet alle Figma-gebruikers over naar huis willen schrijven. Wat is de motivatie achter deze acquisitie en wat zijn de mogelijke gevolgen?
Figma
Opgericht door Dylan Field en Evan Wallace in 2012, is Figma vandaag de dag uitgegroeid tot een pionier op het gebied van UX Design. Met het web-based platform Figma Design zijn ontwerpers in staat om (samen) professionele product designs voor interactieve (web)apps te ontwerpen. Naast Figma Design horen ook FigJam en het communityplatform tot de portefeuille. Vooral tijdens de Covid 19-pandemie vergaarde deze producten veel populariteit. Figma Design wordt geprezen om de gestroomlijnde UX én gratis toegang. Ook grote corporates zijn fan: volgens de website van Figma behoren Airbnb, Google, Netflix en Twitter tot hun klanten.
Adobe
Door de jaren heen heeft Adobe, sinds 2018 het moederbedrijf van e-commerceplatform Magento, verschillende tools voor de creatieve industrie samengevoegd in de Adobe Creative Cloud. Denk bijvoorbeeld aan Acrobat Reader, Illustrator, Photoshop en InDesign. Ook specifiek voor UX Design doet Adobe een duit in het zakje met Adobe XD, een soortgelijk platform als Figma Design. Tot voor kort waren beide tools elkaars directe concurrenten en doe je een beetje speurwerk, dan kom je via Google al snel terecht bij talloze blogs die Figma en Adobe XD met elkaar vergelijken.
Overname
Dat Adobe Figma overneemt, kwam velen nogal koud op hun dak vallen. Figma-aanhangers loofden het platform altijd om de onafhankelijkheid en customer centered approach. Adobe heeft daarentegen een reputatie niet altijd even vriendelijk met zijn gebruikers om te gaan en prijzen voor Creative Cloud-producten keer op keer te verhogen. Adobe wordt door sommigen gezien als monopolist die toegang tot producten verbergt achter een abonnementsmodel. Daarnaast staan Adobe designproducten erom bekend regelmatig te crashen of langzaam te zijn – iets wat Figma Design niet aan te rekenen valt.
De overname van Figma door Adobe is met 20 miljard Adobe’s grootste overname ooit. Investeerders maken zich zorgen om de hoogte van de kosten, die 50 keer Figma’s verwachte jaaromzet zijn. De beslissing om Figma over te nemen is echter logisch: Adobe is marktleider op veel gebieden binnen de wereld van creatieve contentcreatie, maar wat betreft user interface valt er nog wel wat te halen. Adobe XD loopt toch een beetje achter de feiten aan en is niet zo doorontwikkeld als andere Adobe-producten.
Identiteit en vertrouwen
“We want to retain our identity, our community, our brand, our platform,” stelde oprichter en CEO Field (30) in een interview. Toch hebben veel Figma-gebruikers hier een hard hoofd in. Binnen no-time stond het internet bol van de memes die de overname bespotten en bekritiseren.
Ook werd een vrij recentelijke tweet van Field uit 2021 omhoog gehaald, die volledig haaks staat op de beslissing om Figma over te laten nemen door Adobe:
Alaa Fouad, UX Designer bij onze partner Modern Minds en fervent gebruiker van Figma Design, uit haar zorgen: “Ik ben bang dat Figma zich minder bezig gaat houden met het verbeteren van de UX en het innoveren van hun product, en dat Figma minder toegankelijk wordt – vooral als Adobe de focus op UX en user engagement vermindert.” Om het geld gaat het Alaa niet eens, ze zou zo voor Figma Design betalen als het moet – dat is hoe blij ze is met het platform. “Ik wil echter niet afhankelijk zijn van Adobe Creative Cloud, met een omvang van 807mb, om toegang te krijgen tot Figma. Ik wil het gevoel krijgen dat een programma er voor mij is en naar mijn behoeften luistert. Dit heb ik bij Figma, bij Adobe niet,” ligt ze toe.
Toch hoeven Figma-aanhangers zich niet per direct grote zorgen te maken. Field blijft CEO en dus leider van het Figma-team, al verantwoord hij zijn werk na de overname aan David Wadhwani, CBO bij Adobe. Er is dus zeker een mogelijkheid dat de identiteit van Figma behouden blijft én dat de producten beter worden. Zoals Field schrijft in zijn blog over de overname: “There is a huge opportunity for us to accelerate the growth and innovation of the Figma platform with access to Adobe’s technology, expertise and resources in the creative space.” Ook verklaarde Field dat Figma in ieder geval gratis blijft voor studenten. De huidige prijzen voor de betaalde versie zullen voorloping niet veranderen.
Adobe wordt vaak verweten niet goed naar klanten te luisteren en producten te complex te maken. Fouad: “Het lijkt alsof Adobe door de grote hoeveelheid producten door de bomen het bos niet meer ziet – alsof ze bezig zijn Pokémon te verzamelen, meer geld te verdienen. Adobe had een deel van dat geld beter kunnen stoppen in het verbeteren van Adobe XD, door te luisteren naar gebruikers, testen te runnen en een concurrentenanalyse te doen.” Wellicht dat hier juíst verandering in komt door het Figma-team en de bedrijfsvoering na de overname intact te laten. Wat in ieder geval zeker vast staat, is dat Adobe een aardige vertrouwensdeuk heeft opgelopen: de aandelenprijs daalde tijdens september op de dag van schrijven met ruim 29%.
Voor Magento-gebruikers
Puur vanuit Adobe gezien, is Figma een mooie toevoeging aan het portfolio. Natuurlijk is hier nog niks over bekend gemaakt, maar als we een beetje filosoferen zou het een mooi idee zijn als Magento-gebruikers kunnen gaan genieten van de voordelen die Figma met zich meebrengt. Bijvoorbeeld als extensie in Magento, waarbij je als Admin de gebruiksvriendelijkheid van je shop kan verbeteren. Misschien wordt het zelfs mogelijk om automatisch voorstellen hiervoor te ontvangen. Wellicht wordt Figma ingezet om de flow van de PageBuilder te verbeteren, waar zeker nog wel wat valt te halen.
Of Adobe en Figma een gelukkig huwelijk tegemoet gaan? De tijd zal het leren. Welke UX tool je ook kiest: nog belangrijker is dat je een goede aanpak hebt. Check daarom eerst deze 20 tips om de user experience van je webshop te verbeteren.