Magento 2 cache legen

Inhoudsopgave

Cache – we hebben er allemaal wel eens van gehoord. Iets met opgeslagen afbeeldingen als je een website bezoekt, toch? We krijgen vaak vragen over wat cache nou precies is en hoe je met cache omgaat als je een Magento 2-webshop hebt. Hoe leeg je een Magento cache? Is dit wel altijd een goed idee? Wij geven je een tutorial over het legen van cache bij een Magento 2-shop.

Wat is cache?

Volledig omschreven is een cache (spreek je uit als ‘kesj’) een opslagplaats voor tijdelijke gegevens. We geven je een paar voorbeelden van hoe cache werkt en focussen ons daarna op de cache die door Magento 2 webshops wordt opgeslagen.

Webbrowsers gebruiken cache om de gebruikerservaring van een website beter te maken. Als je de URL invoert van een website die je vaak bezoekt, wordt deze op basis van de tijdelijke informatie in de cache automatisch aangevuld. Een ander voorbeeld van gecachte bestanden zijn afbeeldingen en formulierantwoorden (zoals je adres): ook deze worden vaak automatisch geladen als je een website voor de tweede keer of meer bezoekt.

Automatische aanvulling URL in Chrome

Zie het als je plaatselijke supermarkt waar je elke dag komt. De eerste keer dat je deze bezocht, duurde het lang voordat je alle boodschappen wist te vinden. Na deze eerste keer heb je een plattegrond in je hoofd opgeslagen van de supermarkt en kan je, met een beetje ruimtelijk inzicht, alles (beter) vinden. Verhuis je naar een andere stad en kies je een nieuwe supermarkt uit, dan vergeet je de plattegrond van je oude supermarkt.

Magento 2 cache legen

Zoals je de plattegrond van een supermarkt weer kan vergeten als deze niet meer nodig is, zo kan je ook een cache legen. Stel je voor dat je alle indelingen van alle supermarkten die je ooit hebt bezocht, moet onthouden: je zou geen plek meer hebben voor andere informatie en de hele dag aan supermarkten denken. We kunnen ons leukere dingen voorstellen.

Niet alleen browsers, maar ook e-commerce software zoals Magento hebben een cachegeheugen. Enerzijds zorgt het cachegeheugen ervoor dat een webshop snel laadt. Er wordt als het ware een ‘kopie’ van elke pagina opgeslagen in de cache. Wanneer bezoekers je webshop bezoeken, hoeft hun browser niet eerst een beeld te vormen van de pagina, maar kan deze gebruik maken van de cache van je webshop. Hierdoor laadt de webshop sneller. Het maken van zo’n ‘kopie’ noemen we renderen. Na het legen van een cache, moeten de pagina’s die in de cache zaten eerst weer één keer worden gerenderd. De webshop is dan voor de eerste bezoeker van deze pagina’s iets langzamer.

Anderzijds zorgt een cache ervoor dat jouw klanten de juiste versie van je webshop zien. Wanneer je iets verandert aan de front-end van je webshop, maar daarna de cache niet leegt, kan het gebeuren dat de gebruikers de veranderingen niet zien. Om te voorkomen dat wijzigingen niet goed worden doorgevoerd, is het belangrijk om de cache regelmatig te legen. Hiervoor krijg je in de admin een melding. Je kan zelf het cachegeheugen van je Magento 2 shop legen door deze route te volgen:

System > Cache Management > Flush Cache Storage of Flush Magento Cache

Magento 2 cache legen

Ga naar ‘System’ om je cache te legen

Magento 2 Flush Cache Storage versus Flush Magento Cache

Het legen van een cachegeheugen doe je in principe alleen omdat je wilt dat je gebruikers veranderingen aan de front-end kunnen zien. Er zijn twee verschillende soorten manieren om je cache te legen: ‘Flush Cache Storage’ en ‘Flush Magento Cache’. Ze lijken qua naam erg op elkaar, maar voeren heel andere acties uit. Flush Cache Storage zorgt ervoor dat je alle cache verwijdert. Flush Magento Cache zorgt ervoor dat je alleen de cache verwijdert die Magento gebruikt.

Magento 2 Flush Cache Storage versus Flush Magento Cache

Twee manieren om cache te legen in Magento 2

Maar, zoals we eerder al uitlegden: wees je ervan bewust dat wanneer je een cache leegt, de pagina’s die in deze cache waren opgeslagen bij het allereerste bezoek langzamer laden. De pagina’s moeten namelijk eerst worden gerenderd. Vergelijk het met het in elkaar zetten van een LEGO-autootje. Voordat je het autootje aan meerdere mensen kan laten zien, moet je het eerst één keer in elkaar zetten. Zo moet een webshop na het legen van de cache eerst worden gerenderd voordat deze snel aan meerdere gebruikers kan worden getoond. Pas daarom op met het legen van alle cache van je webshop.

Wij raden eerder het legen van specifieke cachegeheugens aan. Magento geeft je hiervoor een mooi overzicht van cachegeheugens die een verouderde versie van de webshop hebben opgeslagen. Met een technisch woord heet dit ‘invalidated’. Door specifieke caches te legen, zorg je er dus voor dat je webshop niet helemaal opnieuw hoeft te renderen, wat leidt tot een betere gebruikerservaring. In de afbeelding hieronder zie je verschillende soorten cachegeheugens. Wanneer er ‘invalidated’ wordt aangegeven, is het tijd deze cache op te schonen. Dat doe je door deze aan te vinken en op ‘submit’ te klikken.

Legen specifieke cache geheugens in Magento 2

Legen specifieke cache geheugens in Magento 2

Om een langzamere webshop na het legen van cache te voorkomen, hebben we nog een supertip voor je. Maak gebruik van een cachewarmer. Dit is een soort robotje dat de sitemap gebruikt om elke pagina op te vragen. Als het ware bootst een cachewarmer eerste bezoekers na. Hierdoor worden alle pagina’s gerenderd en opgeslagen in het cachegeheugen van je shop. Nu krijgen ook je eerste echte bezoekers na het legen van de cache snel resultaat.

Wil je hulp bij het legen van je cache of advies over een cache warmer? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Cursus e-commerce manager Magento 2

Hoe stel je eigenlijk kortingscodes in? Leer in twee dagen hoe je een Magento 2 webshop goed uitrolt en beheert. Voor iedereen die bij een (r)etailbedrijf werkt met een Magento platform. Praktische kennis die je direct kan toepassen.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

✅ SEO analyse voor Magento webshops

Technische SEO instellingen in Magento schrikken veel webshopeigenaren af. Nergens voor nodig! Onze e-commerce professionals weten precies welke instellingen in jouw Magento webshop belangrijk zijn voor SEO-resultaten. 

Vanaf 249.-

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2