Core Web Vitals verbeterd met RUMvision

Inhoudsopgave

Een Europees marktleider op het gebied van auto-onderdelen voor zowel consumenten als zakelijke klanten stapte begin 2024 over naar 3WebApps. Al snel constateerden we dat de (F)UX van de webshop leed onder de slechte Core Web Vitals. En dat kon de internationaal georiënteerde webshop met klanten van over de hele wereld zich niet veroorloven. De hulpvraag was dan ook om de vinger op de zere plek te leggen, de problemen op te lossen en data over de Web Core Vitals in realtime te blijven monitoren. Onze e-commerce professionals namen RUMvision in de hand en verbeterden in een paar maanden tijd de Core Web Vitals én (F)UX.

Core Web Vitals verbeteren Magento webshop

Slechte Core Web Vitals: dat is even schrikken

Hoe pakten we dit aan?

De grootste verbeteringen behaalden we door een combinatie van acties:

  1. We pasten een serverupgrade toe, die direct positief effect had op de Time To First Byte (TTFB) en LCP;
  2. Alle webshops van onze klanten draaien op Magento 2.4, dus voerden we ook voor deze nieuwe klant een upgrade uit;
  3. We veranderden de laadvolgorde van de productdetail- en categoriepagina’s; 
  4. We vervingen een aantal grote JavaScript-applicaties voor meer efficiëntie;
  5. Daarnaast keken we naar alle URL’s en of deze voldoen aan de kwaliteitseisen van Google. 

 

De Core Web Vitals waar Google de vitaliteit van URL’s mee bepaalt, zijn ook te vinden in RUMvision. Het voordeel van RUMvision ten opzichte van Google Search Console is dat je de data realtime is. Je hoeft niet eerst 28 dagen te wachten totdat je resultaten ziet. Als developers dus een verandering hebben aangebracht, moet dit meteen merkbaar zijn in het dashboard van RUMvision.

De toegewezen developer aan dit project had direct een onderbuikgevoel dat er iets niet goed zat. Dit onderbuikgevoel klopte, want al snel bleek in het dashboard van RUMvision dat het met de Core Web Vitals niet best gesteld was. 

De Core Web Vitals van Google zijn drie statistieken waarmee de gebruikerservaring op websites gemeten wordt.

Deze statistieken zijn:

  1. Largest Contentful Paint (LCP)
  2. Interaction to Next Paint (INP)
  3. Cumulative Layout Shift (CLS)

De Core Web Vitals hebben betrekking op de laadsnelheid, het reactievermogen en de visuele stabiliteit van een pagina. Deze resultaten zorgden voor een slechte (F)UX. UX staat hierbij voor User Experience. FUX staat voor First User Experience en is een unieke meting waarbij het allereerste paginabezoek van een gebruiker wordt nagebootst. Als webshopeigenaar wil je natuurlijk weten hoe de oriënterende klant de shop ervaart, en daarom zijn wij maar al te blij dat we deze variabele met RUMvision kunnen meten.

Dankzij de uitgebreide informatie die in het dashboard beschikbaar is, konden we direct aan de slag. Hierbij was het vooral belangrijk dat de desktopversie van de webshop hoog scoort, aangezien de klant daar het meeste verkoopt.

Kleine dip, grote verbeteringen

Dankzij de aanpassingen die de e-commerce professionals doorvoerden, stegen de (F)UX  over drie maanden tijd aanzienlijk. Interessant is de dip die te zien is in de timeline (zie afbeelding hieronder: screenshot van dashboard RUMvision): dit was het moment dat de klant werd overgenomen. Het fijne aan RUMvision is dat dit direct kon worden ondervangen en bijgestuurd. En dat werkte: de lijn ging een stuk omhoog en bleef daarna stabiel.

Core Web Vitals verbeteren webshop RUMvision

Aan het eind van het project zetten de verbeteringen zich nog verder door en laat het dashboard van RUMvision zien dat op de mobiele versie de UX stijgt naar een score van 100/100, de INP naar 92/100 en de CLS naar 100/100 (zie screenshots hieronder).

UX verbeteren webshop
INP verbeteren
CLS verbeteren webshop

Deze waarden knallen ook voor de desktopversie in het groen: UX scoort 91/100 en INP en CLS zelfs 100/100 (zie screenshots hieronder).

Hoe UX verbeteren webshop?
Cumulative Layout Shift verbeteren webshop
Interaction to Next Paint verbeteren webshop

Kijk, daar wordt iedereen blij van!

Get off to a RUMming start

In RUMvision hebben we nu eindelijk een tool gevonden waarmee we actief en gedetailleerd de effecten van ons werk kunnen monitoren. En daardoor hebben we gewoon een streepje voor op partijen die RUMvision nog niet inzetten. Wij vertrouwen vanaf nu liever op RUMvision dan op Google Search Console: Google meet de Core Web Vitals pas na 28 dagen en in RUMvision kan je bovendien de vitaliteit van URL’s in kleinere batches checken. Zo weet je precies waar je moet zoeken als je de scores wilt verbeteren. En dat dat goed lukt, bewijst deze casestudy zeker!

En oja, het dashboard van RUMvision is net zo verslavend als aandelenkoersen, minus de risico’s 😉

Wil je ook de Core Web Vitals van je webshop verbeteren? Stuur ons dan een berichtje via het formulier hieronder of bel ons op 085 0123400.

Leestip: Longreads over INP en verschillende soorten data  van RUMvision (Engels)

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Training e-commerce manager Magento 2

Een e-commerceplatform juist toepassen kan het verschil maken tussen een fijne tool en een overingewikkeld systeem. Sander de Graaf leert je hoe je Magento 2 goed bedient en waar je onderweg tegenaan loopt.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

✅ SEO analyse voor Magento webshops

Technische SEO instellingen in Magento schrikken veel webshopeigenaren af. Nergens voor nodig! Onze e-commerce professionals weten precies welke instellingen in jouw Magento webshop belangrijk zijn voor SEO-resultaten. 

Vanaf 249.-

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2