Niet alleen het leven buiten lijkt in de zomer wat langzamer te gaan – ook online neemt het verkeer af. Deze zogeheten ‘komkommertijd’ kan ervoor zorgen dat de omzet van je webshop daalt. Hoewel je het met het warme weer graag zou doen, is dit geen uitnodiging om op de bank te gaan zitten. De rustige perioden in de zomermaanden juli en augustus kan je ook zien als een kans. In dit artikel geven we je een ultieme lijst met 11 tips voor een hogere omzet en meer publiciteit in de zomer.

Komkommertijd webshop tips

11 tips komkommertijd webshop

Het is echt typisch zo’n klusje dat je uitstelt: het updaten van je software. Toch is het een van de belangrijkste dingen die je kan doen, omdat het hackers buiten de deur houdt. Zeker tijdens de kerstdagen wil je geen problemen hebben met de security van je webshop. Zorg er daarom voor dat je de laatste updates installeert of laat installeren. Heb je hier hulp bij nodig? Check ons werk op het gebied van online security.

Een van de dingen waar je de komkommertijd aan herkent, is het gebrek aan écht nieuws. Veel nieuwswebsites en kranten staan vol met berichten die tijdens het rest van het jaar geen aandacht krijgen. Omdat de politiek met reces is en de meeste Nederlanders op vakantie zijn, ligt de lat voor redacties een stuk lager. Is dit even een mooie kans voor jou om de aandacht te grijpen met een persbericht! Journalisten krijgen namelijk graag wat extra content tijdens deze wat saaie tijd. Denk hierbij niet alleen in termen van grote nieuwskanalen, maar juist ook aan de wat kleinere, regionale media. Schrijf een persbericht zó, dat ze meteen kunnen worden overgenomen.

Leestip: 7 bouwstenen voor een persbericht dat wél wordt opgepikt (FrankWatching)

Je zult wel hebben gemerkt dat veel (online) winkels in de zomermaanden een kortingsperiode afkondigen. Maak een aparte salescategorie aan en ontwerp pakkende banners voor op je homepage en social media. Focus op producten die klanten nú nodig hebben, of verzin een manier om het te laten klinken alsof dat het geval is.

Als je op het internet een werkende couponcode hebt gevonden, geeft dit meteen een succes- en geluksgevoel. Dus wil je in de zomer reuring rondom je webshop creëren, dan kan je eens een kortingscode verspreiden. In tegenstelling tot uitverkoopacties kan het bij couponcodes juist beter werken deze niet al te publiekelijk te maken. Op deze manier krijgen mensen het gevoel een geheimpje te hebben ontdekt en is de kans groter dat ze de code delen. Helemaal mooi als je hierdoor op een kortingscodesite komt – dit soort sites trekken veel traffic aan.

Door de juiste zoekwoorden te gebruiken op je webshop, vergroot je de kans dat je wordt gevonden op Google. Let er wel op dat er wat tijd overheen gaat voordat Google wijzigingen aan je teksten oppikt – idealiter begin je een paar maanden voor de komkommertijd met het integreren van ‘zomerzoekwoorden’ als ‘zomerkorting’, ‘uitverkoop + merknaam’, ‘aanbieding + merknaam’ en ‘vakantieaanbieding’.

Geen schrijver? Check onze copywritingdiensten.

Als je écht even niks nieuws te melden hebt, kan je er altijd nog voor kiezen om op de socials content opnieuw te delen. Idealiter wil je vanuit marketingperspectief je klanten altijd wat nieuws bieden, maar als het recyclen van content ervoor zorgt dat je een consistente flow behoud op de socials, dan is dit zeker een optie.

Google vindt het fijn als content zo actueel mogelijk is. De zomer is dé tijd om eens goed door je oude blogs te spitten en te kijken of ze nog wel relevant, actueel en correct zijn. Pas ze hier en daar aan en je SEO is weer lekker fris. Maak eventueel een ‘wensenlijstje’ met zoekwoorden waar je beter op wilt scoren en kijk of je die (beter) kan integreren in je huidige content. Wie weet doe je hierdoor wel inspiratie op voor vervolgblogs!

Hoe ‘rijker’ je je content maakt met verschillende mediavormen, hoe beter. Maak van een blog eens een infographic, of zet het om in een podcast of video. Heb je meerdere blogs geschreven over een zelfde onderwerp? Dan kan je ervoor kiezen deze samen te vatten in een whitepaper of te bundelen in een overzichtsartikel. Dit geeft je dan ook weer meteen ‘nieuwe’ content om te delen op de socials.

De kerstperiode is een van de drukste perioden van het jaar. Afhankelijk van in welke branche je je bevindt, kan het zomaar eens zijn dat de vraag jouw aanbod overstijgt. Was de afgelopen winter voor jou chaotisch? Zijn er dingen die je hiervan kan leren en beter kan aanpakken? Nu heb je de tijd om je goed voor te bereiden op het najaar en de kerstinkopers. Creëer bijvoorbeeld een handig overzicht met een contentkalender en breng in kaart wat je ervoor nodig hebt om deze op te volgen.

Een van de voordelen van komkommertijd is dat jij niet de enige ondernemer bent die er doorheen moet. Misschien ken je wel andere webshopeigenaren die open staan voor een leuke samenwerking! Denk aan een gezamenlijke promotie, winactie of gewoon aandacht. Twee weten meer dan één.

Het klink misschien tegenstrijdig, maar neem een stapje terug geef je hoofd de rust en ruimte om met nieuwe ideeën te komen als je het na het lezen van al deze tips nog steeds niet weet. Het kan zijn dat je pas aan het eind van de zomer op vakantie gaat, maar je er eigenlijk al heel erg aan toe bent. Of misschien ben je net terug, maar nog niet helemaal terug in de routine. Dan is het helemaal niet zo gek dat er geen nieuwe ideeën in je opkomen. Plan eens een dagje in om je lekker in te lezen, een workshop te volgen of de natuur in te gaan.

In dit artikel gaven we je 11 tips om met je webshop de komkommertijd door te komen. Uiteindelijk is het vooral een kwestie van perspectief: zie de rust in de zomermaanden als een kans om jezelf en je webshop te ontwikkelen. Kom je er nog steeds niet uit? Je kan met ons altijd een keertje sparren!