Adobe Magento Page Builder: Nederlandse uitleg en review

Inhoudsopgave

Waarom je nu moet beginnen met Adobe Magento’s Page Builder. Of toch niet?

Het is een irritatie waar veel marketingteams en bedrijfseigenaren van Magento webshops mee te maken hebben: waarom moet er voor kleine contentveranderingen op landingspagina’s direct een developer worden ingeschakeld? Je wil een afbeelding of stukje tekst aanpassen, maar deze staat in HTML-code. Het is natuurlijk niet onmogelijk voor niet-developers om hier iets in aan te passen, maar intuïtief is het niet. Het zou zo fijn zijn, horen we je denken, als ik gewoon zélf een afbeelding een andere plek kan geven of een heading kan veranderen. Met Adobe Magento’s Page Builder kan dat – maar past het bij jouw webshop? In deze blog een Nederlandse uitleg plus de voordelen en nadelen van Magento Page Builder.

Wat is Magento Page Builder?

Adobe Magento’s Page Builder is een CMS (Content Management Systeem) waarmee je zonder developmentkennis aan de hand van een drag-and-drop-systeem pagina’s kan vormgeven. Sinds versie 2.4.3 is de Page Builder beschikbaar voor alle gebruikers van Magento (Adobe Commerce en Magento Open Source).

Adobe Magento Page Builder

Wat kan je met de Magento Page Builder?

Met de Page Builder kan je de layout, elementen, media en content van een pagina aanpassen.

Layout

De layout van een pagina kan je indelen in rijen, kolommen en tabbladen. In totaal kan je elke rij 12 kolommen geven. Dit betekent dat je de pagina dus in 12 stukjes kan opdelen.

Elementen

De layout kan je vullen met elementen: dit zijn teksten, knoppen, koptitels, scheidingen en HTML-code. Uiteraard kan je de stijl van deze elementen (grootte, type en kleur) naar gelang aanpassen.

Media

Onder media vallen afbeeldingen, video’s, banners, sliders en plattegronden. Hiermee maak je dus je teksten ‘rijker’.

Content

Naast media kan je ook blokken en producten plaatsen. Deze vind je onder ‘content’. Bij het plaatsen van producten kan je kiezen uit een slider of een grid. Je kan zowel dynamische als statische contentblokken plaatsen. Dynamische blokken zijn per klantgroep aanpasbaar – statische blokken zijn voor elke bezoeker hetzelfde.

De voordelen van Magento Page Builder

Het feit dat je als niet-developer opeens de mogelijkheid hebt om helemaal zelf je landingspagina’s vorm te geven, is natuurlijk al voordeel genoeg. Je hebt alle controle, bespaart tijd en dus ook kosten. Maar voor de volledigheid zullen we nog een paar voordelen noemen:

 • Responsive
  Je kan je vormgeving aanpassen voor desktop én mobiel. Zeker met Google’s Mobile first-approach is het heel belangrijk dat je een goede mobiele versie van je webshop bouwt. Een goede mobiele versie lijkt niet op de desktopversie. Dit kan ook niet, want je hebt veel minder ruimte en de gebruiker navigeert op een andere manier. Wij adviseren altijd om eerst je mobiele versie te ontwerpen, dan pas voor desktop.

  Leestip: ons blog over Responsive Web Design
 • Intuïtief
  Met de Page Builder zet Adobe eindelijk de stap richting intuïtieve e-commerce. Concurrenten als Shopify boden dit soort drag-and-drop-systemen al langer – logisch, want webshops gebouwd in Shopify zijn een stuk minder complex. Omdat Magento webshops ingewikkelder in elkaar zitten (maatwerk, meerdere internationale store views, verschillende B2B-klanten met eigen klantregels, om een paar redenen te noemen) heeft het lang geduurd voor Adobe om de gebruiksvriendelijkheid voor niet-developers te verbeteren. Wij zijn blij dat ze deze weg zijn ingeslagen!
 • Realtime
  Waar wijzigingen gemaakt door developers eerst op een stagingomgeving moeten worden getest voordat ze in een update worden doorgezet, kan je met PageBuilder direct wijzigingen live zetten. Een klein nadeel hieraan is natuurlijk dat er een kans is dat je fouten live zet. Het is echter niet mogelijk om je website ‘te breken’, zoals dat bij development nog wel eens een risico is als er niet goed wordt getest.
 • Creatief
  Omdat je nu sneller wijzigingen kan maken, wordt het opeens een stuk leuker om te experimenteren met je vormgeving. Waar je voorheen een design moest vastleggen en aanleveren, kan je nu zelf ‘spelen’ met de indeling. Vind je het toch niet leuk wat je hebt gemaakt? Dan zet je het weer terug, of gooi je het nog een keertje om. Op die manier ontdek je misschien wel dat je design eigenlijk veel leuker vond dan je dacht en kom je op nieuwe ideeën. Experimenteren met de vormgeving adviseren we op de staging-omgeving te doen. Als je blij bent met hoe de pagina eruit ziet, kan je deze nabouwen op live.
Adobe Magento Page Builder Nederlandse uitleg

Nadelen Page Builder

Ondanks dat Adobe met de Page Builder absoluut een goede stap heeft gezet, merken we wel dat de CMS op sommige vlakken nog in de kinderschoenen staat. Over het algemeen voelt de interface niet zo intuïtief aan als die van drag-and-dropsystemen van andere e-commercesoftware. In Page Builder ben je nog altijd beperkt tot de rijen en maximaal 12 kolommen per rij – content een absolute positie (ten opzichte van een vaste positie) geven is helaas nog niet mogelijk.

Ook voor de mobiele versie schieten de mogelijkheden soms nog wat tekort. Het is bijvoorbeeld niet mogelijk om meerdere kolommen naast elkaar te weergeven (deze staan automatisch onder elkaar).

Tot slot vinden we het aantal media-opties mager. Het toevoegen van afbeeldingen, sliders en video’s kan uiteraard, maar deze opties zijn wel erg standaard. Wij zouden het tof vinden als je bijvoorbeeld ook eenvoudig een overzicht van blogposts, galerijen, formulieren, reviews en social media-knoppen kan plaatsen (zonder dat je hiervoor een aparte extensie hoeft te downloaden). Hopelijk komt Adobe ons hier in volgende updates tegemoet.

Voor iemand die een nog niet zo’n uitgebreide Magento webshop heeft of pas net start, is de Page Builder zeker the next step. Draait je webshop echter al een langere tijd en heb je veel design complexe landingspagina’s waar je veel developmenturen aan hebt besteed? Dan snappen we dat je twijfelt over het gebruiken van de Page Builder. In dit geval staan jouw pagina’s waarschijnlijk helemaal in code en kan je hier zelf, omdat je geen developmentkennis hebt, niks wijzigen.

Aan de andere kant is er de wens om soms kleine wijzigingen aan te brengen, zoals een andere afbeelding of stukje tekst. Een manier om dit op te lossen is dan natuurlijk het in Page Builder nabouwen van landingspagina’s. Hiermee loop je door de nog wat standaard opties echter wel het risico dat complexere designs niet kunnen worden gereproduceerd. En dat is jammer van alle bestede uren aan design en development.

To Page Build or not to Page Build?

Tsja, waar doe je nou goed aan? Het blijft een lastige vraag die wij enkel kunnen beantwoorden met: bekijk per situatie wat het beste bij je past. Is een op maat gemaakt design van je webshop een onmisbaar onderdeel van je brandingstrategie? Misschien is het dan beter om Page Builder nog even uit te stellen. Waarschijnlijk kunnen developers je wel vertellen waar in de HTML-code je moet kijken om een afbeelding of tekst te veranderen. Heeft jouw webshop eerder een eenvoudige look en wil je meer controle over je content? Dan kan je zeker ervoor kiezen om landingspagina’s een voor een na te bouwen in Page Builder. Dit kost misschien wat tijd, maar die win je terug zodra je zelf alle touwtjes in handen hebt. En wie weet, misschien ontdek je wel nieuwe design skills ,-)

Wij helpen onze klanten regelmatig met het omzetten van landingspagina’s naar Adobe Magento’s Page Builder. We geven workshops en schrijven handleidingen, zodat jij écht onafhankelijk je content kan beheren.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Training e-commerce manager Magento 2

Een e-commerceplatform juist toepassen kan het verschil maken tussen een fijne tool en een overingewikkeld systeem. Sander de Graaf leert je hoe je Magento 2 goed bedient en waar je onderweg tegenaan loopt.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2