E-commercetrends 2020-22 (Twinkle-artikel)

Inhoudsopgave

3WebApps onderzoekt sinds 2020 welke e-commercesoftware, contentmanagementsystemen (CMSen) en hostingpartijen worden gebruikt door Twinkle’s top 100 webshops en retailplatformen. Met drie jaar aan cijfers in de hand duiken we in dit artikel eens in de trends onder e-commercesoftware. Overduidelijk is dat het e-commercesoftwarelandschap door de COVID-19-pandemie flink is opgeschud. Meer dan de helft van de spelers in de Twinkle top 100 van dit jaar draait inmiddels op een onbekende dan wel custom built webshop. Waarom?

E-commercetrends 2020 2021 2022

Als we kijken naar de cijfers van ons onderzoek van de Twinkle100 van 2020 tot en met 2022, dan kunnen concluderen we dat:

  • het aantal custom built en onbekende platformen flink stijgt, van 42% naar 55%, en daarmee gedurende drie jaar het grootste aandeel heeft;
  • Adobe’s Magento aandeel bijna halveert (van 13% naar 7%) en daarmee is het, samen met IBM Commerce, de sterkst dalende e-commercesoftware. Desalniettemin blijft Magento een van de meest vertegenwoordigde e-commercesoftware;
  • Salesforce bijna stabiel blijft na een stijging in 2021 van 9% naar 12%;
  • SAP na een bijna verdubbeling in 2021 weer een daling inzet;
  • HCL duidelijk terrein wint, met een stijging van 0% naar 5%;
  • Shopify en WooCommerce uit de lijst verdwijnen;
  • Intershop, osCommerce, Sitecore, Novomind percentueel de stabielste e-commercesoftware zijn, echter allemaal met percentueel een klein aandeel;
  • het aantal webshops dat draait op Amplience sterk afneemt (van 4% naar 1%);
  • het aantal app-only webshops is gestegen van 0% naar 3%. Dat lijkt niet veel, maar als deze trend zich doorzet zal een groot deel van Twinkle’s top-100 over een aantal jaar bestaan uit app-only’s.


Het meest in het oog springt het aandeel webshops met een custom built of onbekende e-commercesoftware. Tussen 2020 en 2022 steeg dat van 42% naar 55%. Met een stijging van afgerond 31% is dit de afgelopen drie jaar de grootste trend in de Nederlandse e-commercewereld. Waarom? Er is een aantal mogelijke oorzaken aan te wijzen die de enorme groei zou kunnen verklaren.

Lees verder op Twinklemagazine.nl

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Training e-commerce manager Magento 2

Een e-commerceplatform juist toepassen kan het verschil maken tussen een fijne tool en een overingewikkeld systeem. Sander de Graaf leert je hoe je Magento 2 goed bedient en waar je onderweg tegenaan loopt.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

🚀 Performance audit vanaf 249.-

Met een Magento performance audit laat je je webshop helemaal doorgronden en ontvang je een gedetailleerd rapport met inzicht in en aanbevelingen voor de technische staat van je shop. 

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2