Magento 1 end of life. Nu echt. U heeft nog support tot juni 2020

De end of life datum van Magento 1 is officieel vastgesteld: juni 2020.  Dit geldt zowel voor de Community als de Enterprise versies van Magento 1.

De kogel is nu echt door de kerk. Een eerdere blogpost in 2016 waarin november 2018 als datum voor Magento 1 EOL werd genoemd, werd snel weer ingeslikt. Magento kreeg bij de eerste aankondiging in 2016 een storm van protesten van webshops, hosters, agencies etc. De termijn was toen te kort om over te stappen en er was geen goed alternatief voorhanden. Nu zijn reeds een groot aantal Magento 1 webshops overgegaan naar Magento 2. Er zijn nu minder webshops -dan in 2016- die volledig moeten vertrouwen op Magento 1. En Magento 2 is een stuk beter geworden in de afgelopen anderhalf jaar. Maar nu gaat het dus echt gebeuren. Magento 1 is end of life in juni 2020.

magento 1 end of life

Maarja, er zijn nog steeds duizenden webshops die wel met Magento 1 werken. Wat betekent deze end of life aankondiging voor deze webshops?

Op korte termijn betekent het niets nieuws. De Magento 1 webshops die draaien, die blijven gewoon draaien. Sowieso is er dus vanuit Magento zelf nog anderhalf jaar support gegarandeerd. Dit wil dus zeggen dat Magento nog security patches blijft distribueren, als dat nodig is. Uw Magento 1 webshop heeft geen security probleem. Quality patches worden niet meer verstrekt.

Overigens wordt PHP 5 vanaf 31 december 2018 al niet meer ondersteund. Zie daarover onze aparte blog.

Op de middellange termijn zijn er wel een aantal veranderingen te verwachten. Zo wordt het lastiger om mensen te vinden die bekwaam zijn om Magento 1 webshops te ondersteunen. Deze groep developers richt zich nu nog met name op Magento 2. Dat heeft twee redenen: ten eerste is er een enorme vraag naar Magento 1 naar Magento 2 migraties, dus de developers hebben het erg druk met Magento 2 webshops. Ten tweede: er worden weinig opleidingen meer gegeven voor Magento 1, dus een aanwas van nieuwe Magento 1 developers blijft uit. Helaas is kennis van een developer over Magento 1 en 2 niet zomaar uitwisselbaar. Dus ervaring met versie 1 en versie 2 moet apart opgedaan worden.

Op de middellange termijn kunt u ook verwachten dat ondersteuning van Magento 1 modules (ook wel: plugins of extensies) langzaam maar zeker gaat afnemen. Het is (commercieel) niet zinnig voor bedrijven om te investeren in de ontwikkeling van Magento 1 modules.

Op de langere termijn is het uiteindelijk zaak voor Magento 1 webshops om te gaan replatformen. Dus er moet een keuze gemaakt gaan worden over het vervangen van de Magento 1 webshop. Simpelweg om te voorkomen dat de webshop uiteindelijk niet meer beheerd kan worden.

Wij helpen u graag met het bepalen van uw e-commerce roadmap. Neem contact met ons op als u van gedachten wilt wisselen over Magento 1 naar Magento 2 migraties, of andere vormen van replatforming.

 

 

 

Related Posts