Magento migratie: alles wat je moet weten

Migreren naar Magento. Of je nou migreert vanaf Magento 1 of een ander e-commerceplatform, Magento 2 is sterk, betrouwbaar en veilig. Een migratieproces is ingewikkeld en voor elk bedrijf anders. Wij bieden op maat gemaakt advies en denken met je mee. Daarbij kijken we verder dan functionaliteit: design, SEO, responsiveness en user experience zijn minstens zo belangrijk.

Onze aanpak

Kennismaking

We leren elkaar kennen en maken een overzicht van de functies en instellingen die jouw webshop heeft en moet hebben. We komen graag langs om een keer achter de schermen mee te kijken - alleen zo kunnen we écht begrijpen waar jij je dagelijks mee bezig houdt. Je krijgt een vaste contactpersoon toegewezen die je begeleidt bij de hele migratie.

Koersbepaling

Grofweg kan je twee kanten op met een Magento migratie. Kies je ervoor om je vormgeving en instellingen mee te nemen naar Magento 2 of wil je een frisse start? Omdat Magento 2 gebruik maakt van een andere structuur dan Magento 1 en andere e-commerceplatformen, moeten alle elementen van jouw webshop zorgvuldig worden geïnventariseerd en overgebracht. Denk hierbij aan op maat gemaakte extensies, thema's en SEO-instellingen. 

Migratie

Nadat je de koers voor de Magento migratie hebt bepaald, gaat ons team van e-commerce professionals aan de slag. We maken tickets aan in Jira, ons Scrum-systeem waar jij ten alle tijde het overzicht bewaart. Per ticket wordt een tijdsinschatting gegeven waar jij akkoord mee kan gaan. Let op dat het bij een migratie niet alleen gaat om een update, maar een verhuizing van je hele webshop naar een nieuwe structuur. Dit moet worden meegenomen in de planning. Migreren doen we eerst in een stagingomgeving. Dit geeft ons de ruimte om na testrondes wijzigingen te maken.

Staging testfase

Ons testteam gaat aan de slag om de functionaliteit van jouw nieuwe webshop te testen. Zijn er nog aandachtspunten? Dan hebben we nu de mogelijkheid om hiernaar te kijken en oplossingen aan te dragen. 

Livegang

Als je Magento 2 webshop er klaar voor is, gaat deze live. De backend van de oude webshop kan indien gewenst nog parallel draaien aan de nieuwe webshop, als back-up. De frontend van de oude webshop is nu offline. In overeenkomst met jou halen we tot slot ook de backend van de oude webshop offline.

Beheerfase

Na de livegang blijven wij je op basis van een heldere Service Level Agreement (SLA) steunen met onze supersupport. Vanaf nu beheer je zelf je Magento 2 webshop. Dankzij de PageBuilder ben je bijvoorbeeld in staat zelf content te wijzigen en vorm te geven. Ook het beheren van producten kan je zelf. Mocht je er toch niet uitkomen, dan staan wij natuurlijk voor je klaar. 

Waarom migreren van Magento 1 naar 2?

Magento 1 wordt niet meer ondersteund. Dit betekent dat er geen nieuwe updates of patches worden uitgebracht door Adobe. Als hackers dus een lek vinden in de software, is er vanuit Adobe geen bescherming meer om dit lek weer te dichten. Er zijn bedrijven die beweren dat een Magento 1 webshop prima te onderhouden is: hiermee loop je echter onnodige risico’s en blijft je shop daarnaast achter bij de nieuwste ontwikkelingen van Adobe. Denk bijvoorbeeld aan de PageBuilder, snellere laadtijden of contentpersonalisatie.

Voordelen Magento 2

Magento 2 webshop laten maken in Den Haag
Beef & Steak, een van onze migratiecases

15 tips voor een succesvolle Magento migratie

Het migreren van een webshop van Magento 1 naar 2 is geen sinecure. Anders dan bij een update wordt bij een migratie de hele webshop verhuisd naar een nieuwe structuur. Bij een succesvolle migratie moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met een tijdsplanning, de visie van jou als klant, meerdere testrondes en SEO-instellingen. Hiervoor kies je uitsluitend voor experts – het liefst e-commerce professionals, zoals 3WebApps.

Voordat we een planning kunnen maken, moeten we in kaart brengen wát er allemaal moet worden gemigreerd. Maakt jouw webshop bijvoorbeeld gebruik van op maat gemaakte extensies? Is de vormgeving one of a kind? Dit zijn allemaal onderdelen waar zorgvuldig mee moet worden omgegaan. Het doel is om jouw webshop naadloos over te zetten naar Magento 2 en zoveel mogelijk functies te behouden.

Een migratie van Magento 1 naar 2 kan je zien als de perfecte kans om je strategie nog eens goed te bekijken. Misschien denken jullie intern al lange na over veranderingen in bedrijfsprocessen. Vraag jezelf af welke kant je in de toekomst op wil met je webwinkel.

 

Bij het opstellen van een strategie adviseren wij altijd om verandering niet te schuwen. Bij een Magento migratie moet je shop helemaal opnieuw worden opgebouwd. Misschien is het tijd voor een frisse wind. Denk bijvoorbeeld aan een andere vormgeving, interne processen of klantcommunicatie. Magento 2 heeft zoveel meer functionaliteiten dan Magento 1. De e-commercewereld ligt aan je voeten.

Wil je je webshop een frisse look geven? Zaken anders regelen? Laat jezelf dan eens inspireren door andere Magento 2 webshops. Er zijn zoveel verschillende functionaliteiten te vinden én te ontwerpen! Bekijk bijvoorbeeld eens onze cases, of lees een van onze blogs over de meest inspirerende shops.

Beste webshops deel 1

Beste webshops deel 2

Beste webshops deel 3

Beste webshops deel 4

Als je al langere tijd de look and feel van je webshop wilde veranderen, dan is een Magento 2 migratie een uitgelezen kans om dit te doen. Adobe biedt onwijs veel verschillende thema’s aan, waarbij wij je graag helpen een geschikte keuze te maken. Uiteraard kunnen we alle thema’s customizen. Als je wilt, kunnen we zelfs je hele webshop op maat maken. Let bij het ontwerpen van je webshop ook op responsive webdesign. Dit betekent dat je webshop er ook op andere aparaten, zoals een mobiel, goed uitziet.

Meer over Responsive Web Design

Meer over User Experience

Hoewel Adobe een onwijs groot aanbod thema’s en functies heeft, kan het geen kwaad om eens goed na te gaan of er geen overbodige onderdelen in je webshop zitten. Extra functies zijn zeker interessant, maar maken je webshop wel een stuk complexer qua werking én onderhoud. Wellicht zijn er onderdelen die je niet mee wilt nemen in de migratie.

Net zoals functionaliteiten en vormgeving kan het lonen om eens kritisch naar de hosting te kijken. Magento 2 stelt hier namelijk hogere eisen aan. Als je van plan bent op te schalen, is het een goed idee om je in te lezen over het vergroten van je hostingpakket. Weet je hier niet genoeg vanaf, dan helpen wij je graag.

Een Magento migratie is een groot project en het is dan ook belangrijk dat je agency samen met jou een heldere en reële tijdsplanning maakt. Bij 3WebApps leggen we tijdsplanningen altijd duidelijk vast in een transparante overeenkomst. Zo weten beide partijen precies waar ze aan toe zijn en worden er geen aspecten uit het oog verloren.

Bij het overzetten van een webshop moet er goed worden gelet op de SEO-instellingen. Het zou namelijk zonde zijn om al die opgebouwde scores in Google teniet te doen gaan. Een goed uitgevoerde migratie kan er zelfs voor zorgen dat je SEO-scores omhooggaan! Om dit te bereiken kan je bijvoorbeeld denken aan het verbeteren van de URL-structuren, verkleinen van de laadtijd, responsive maken van de webshop en invoegen van rich content.

 

Meer over copywriting

Staat je nieuwe Magento 2 webshop op staging, dan is het tijd om alles doorgrondig te testen. Hiervoor hebben we een inhouse tester die alle functionaliteiten in je webshop doorloopt. Worden er nog problemen gevonden, dan is dit het moment om ze aan te pakken.

Als je webshop live staat, begint pas het echte werk. Na verloop van tijd zullen de eerste Google-resultaten binnenkomen en weet je meer over het gedrag van je klanten. Misschien kom je er dan ook achter dat de indeling beter kan, je meer kan doen met kortingsacties of het upsellen van producten. Hoe dan ook kan je altijd bij ons terecht voor een frisse blik en analyse van jouw webwinkel.

Lees ook: 27 tips om je webshop te optimaliseren

Goede, transparante communicatie is een van de belangrijkste onderdelen bij het migreren van een webshop naar Magento 2. Wij maken gebruik van ticketingsysteem Jira, waarin we alle to do’s bijhouden. In de tickets staat elke opdracht duidelijk beschreven en heb jij de mogelijkheid om vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen. Je krijgt een persoonlijke projectmanager die jou het hele proces begeleidt en elke werkdag klaarstaat voor al jouw vragen.

Magento 2 zit anders in elkaar dan Magento 1. Schrik daarom niet als je na de migratie opeens opnieuw moet leren omgaan met je webshop. Misschien heb je wel een heel andere richting ingeslagen en zijn er een aantal bedrijfsprocessen verandert. Zowel op het gebied van front- en backend zal je weer de fijne kneepjes moeten leren. Betrek hier ook je werknemers bij. Uiteraard krijg je van onze kant uitleg over nieuwe functies en kan je workshops bijboeken.

Niks is zo veranderlijk als het internet en het gedrag van klanten. Het is na het live gaan van je Magento 2 webshop belangrijk dat je deze blijft onderhouden. Van tijd tot tijd komen er ook vanuit Adobe patches en updates beschikbaar die ervoor zorgen dat je webshop veilig blijft. Wij zullen steeds met je meekijken om ervoor te zorgen dat jouw webwinkel zijn volste potentieel benut.

Meer over Magento 2 onderhoud

Meer over Magento 2 security

Magento 1 versus Magento 2

Magento 2 verschilt op veel vlakken van Magento 1. Magento 2 biedt een veel eenvoudigere backend, kleinere laadtijden, hogere conversiepercentages, moderne thema’s, responsive web design, een Page Builder waarmee je zelf pagina’s vormgeeft en PWA-ondersteuning. Daarnaast is Magento 2 een stuk veiliger dan Magento 1, omdat er regelmatig security patches en updates worden uitgebracht. Dankzij de Magento Community blijven developers ook continu op de hoogte van vernieuwingen. Ook is Magento 2 SEO-vriendelijker, omdat je meer mogelijkheden hebt tot een duidelijke webshopstructuur en rich content.

Niet gevonden wat je zocht?

Heb je een vraag? Stel 'm ons!