Verduurzamen Magento 2 webshop: 14 tips

Inhoudsopgave

‘Duurzaam’ – het is nogal een buzzword. Tegenwoordig kom je bijna geen bedrijf meer tegen dat niet claimt ‘groen’ te werken. Uiteraard is duurzaamheid belangrijk, maar je moet ervoor waken niet te greenwashen (enkel voor marketingdoeleinden je merk als ‘groen’ profileren). Hoe maak je je Magento 2 webshop nou écht duurzamer? In dit artikel geven we je 14 tips om je Magento 2 webshop te verduurzamen. Inclusief een lijstje handige extensies!

Magento 2 webshop verduurzamen tips

Duurzaam of ecologisch?

Wat ís ‘duurzaamheid’ nou eigenlijk? De Van Dale omschrijft ‘duurzaam’ als ‘het milieu weinig belastend’. Dit komt in grote lijnen overeen met ‘ecologisch’, dat ook wel ‘milieuvriendelijk’ betekent. Het verschil tussen beide is dat er bij ‘duurzaam’ meer wordt gedacht vanuit het product: het product moet zo duurzaam mogelijk zijn en dus niet snel slijten. Op die manier hoeft het product niet snel te worden vervangen, waardoor er minder grondstoffen worden gebruikt, wat uiteindelijk beter is voor het milieu. De focus ligt er minder op of deze grondstoffen óók milieuvriendelijk zijn. Bij ecologisch verantwoorde producten wordt niet alleen bij elke productiestap gedacht aan de milieuvriendelijkheid van het product, maar ook gekeken naar de life cycle: kan het product bijvoorbeeld worden gerecycled? 

Webshop verduurzamen

Een webshop verduurzamen betekent veel meer dan een zinnetje op de homepage zetten over hoe ‘groen’ je bedrijf is. Het gaat erom dat je ook echt wat doet! Je bedrijf kan op veel verschillende punten worden verduurzaamd. Wij geven je 14 tips voor een duurzame, ecologisch verantwoorde Magento 2 webshop, inclusief handige extensies.

Het internet is verantwoordelijk voor 3,5% van de wereldwijde broeikasgassen. Zonder internet heb je geen webshop, dat snappen we, maar wel kan je ervoor kiezen om je webshop te hosten bij een bedrijf dat dit ‘groen’ aanpakt. Kijk eens op de website van The Green Web Foundation: hier vind je per land een overzicht van groene hostingproviders. Leuk weetje: Nederland is het beste vertegenwoordigd!

Het laden van een webshop kost energie. Met de vormgeving van je webshop kan je besparen op de energieuitstoot. Zo kost het bijvoorbeeld minder energie om een webshop in darkmode te laden. In de darkmode wordt zoveel mogelijk zwart gebruikt. Ben je bang dat dit niet bij jouw merk past? Laat je dan adviseren door een grafisch vormgever. 

Hoe langer een webshop moet laden, hoe meer energie deze verbruikt. Niet alleen is het voor gebruikers essentieel dat een webshop snel laadt, maar is paginasnelheid ook een belangrijke rankingfactor in Google.

Lees ook: Je Magento webshop is traag: is dit erg?

Als je je Magento 2 webshop écht wil verduurzamen, dan pak je meteen de basis aan. Doe onderzoek naar hoe je jouw producten ecologisch verantwoord kan produceren. Misschien kan je bepaalde onderdelen wel vervangen voor andere oplossingen die minder invloed hebben op het milieu. Een mooie bonus: het verduurzamen van je producten is een prachtige bron voor nieuwe content. Neem vooral je klanten mee in de manier waarop jij een positieve impact wil maken.

Mocht het aanpassen van de grondstoffen in je producten op dit moment geen reële optie zijn, of wil je juist jouw verduurzaming helemaal doortrekken? Kijk dan eens of je de verpakking milieuvriendelijker kan maken. Vaak maak je de verpakking niet zelf, maar wordt deze door een andere partij aangeleverd. Check of zij milieuvriendelijke opties aanbieden. Via Google vind je bovendien een enorm aanbod aan leveranciers van ‘groene’ verpakkingsmaterialen. Doe wel goed je onderzoek en wees kritisch: alternatieven voor plastic, zoals bio-based grondstoffen hebben ook nadelen. Bio-based betekent namelijk niet per definitie dat het ook afbreekbaar is door de natuur.

De wereldwijde transport is goed voor ongeveer één vijfde van de totale wereldwijde CO2-uitstoot. Wellicht denk je nu dat het aanpassen van jouw logistieke processen een druppeltje op de hete plaat is, maar hoe fijn is het als je weet dat jij er alles aan doet om dit percentage naar beneden te krijgen? Ga goed na welke bewegingen er nodig zijn voor zowel de productie als verzending van jouw product. Moeten de onderdelen van ver komen? Misschien zijn er wel opties dichter bij huis. Ook voor de verzending kan je kiezen voor minder milieubelasting. Als je zelf verantwoordelijk bent voor transport, kan je bijvoorbeeld investeren in een elektrisch voertuig.

Met de Magento 2 extensie Bewust Bezorgd van Magmodules krijg je inzicht in de CO2-uitstoot van jouw logistieke operatie. 

Retouren voorkom je nooit en zorgen voor meer vervoersbewegingen. Uiteraard moet je klanten altijd de mogelijkheid geven om hun producten terug te sturen, dit is bij wet verplicht, maar je kan wel een aantal dingen doen om retouren te ontmoedigen. Zo kan je ervoor kiezen om het terugsturen van producten niet gratis te maken. Misschien dat je hier nu nét jouw USP van had gemaakt, maar als je transparant bent over de keuze om geld te vragen voor retouren, dan is de kans groot dat jouw klanten dit wel snappen. De meeste mensen willen namelijk hun steentje bijdragen aan een beter milieu. Door retouren te ontmoedigen, zet je mensen aan tot denken en zullen ze niet lukraak producten bestellen.

Een andere manier om het aantal retouren te verminderen, is door uitgebreide productbeschrijvingen toe te voegen aan je webshop. Hierdoor verlaag je de kans dat klanten een miskoop doen. Daarnaast kan je klanten aansporen om een review te schrijven. Kledingmerk Cider doet dit bijvoorbeeld op een slimme manier: als klanten een review schrijven én een foto maken waarbij ze het product dragen, ontvangen ze een kortingscode op hun volgende bestelling. Twee vliegen in één klap: je ontwikkelt klantloyaliteit én geeft echt inzicht in de producten die je verkoopt.

Voor Magento 2 is er bovendien een handige extensie beschikbaar die je inzicht geeft in de retouren van jouw webshop. Pas als je inzicht hebt, kan je daadwerkelijk aan de slag met het verminderen van retouren.

Toch is er ook een reden om klanten juist aan te moedigen producten naar je (terug) te sturen. Wellicht ken je het wel van Zalando Pre-Owned: daar kunnen klanten items die ze ooit bij Zalando hebben gekocht, terugsturen in ruil voor saldo. Het saldo kunnen ze vervolgens weer aan andere nieuwe of tweedehands producten op de webshop besteden. Het verkopen van pre-owned of refurbished producten zorgt wel weer voor meer vervoersbewegingen – bij het verduurzamen van je webshop zal je keuzes moeten maken.

Afhankelijk van hoe je jouw pre-owned of refurbished idee vormgeeft, zal je je Magento 2 webshop hierop moeten instellen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat klanten een saldo teruggestort krijgen in hun account als ze tweedehands producten aan jou terug verkopen? Hoe bepaal je de hoogte van dit saldo? Neem je zomaar alle producten aan? Ga je zelf foto’s maken van de tweedehands producten? Of laat je de klanten het zélf via jouw webshop doorverkopen, zoals bij Vinted? Kortom, je hebt advies nodig als je pre-owned of refurbished producten wil verkopen via je Magento 2 webshop. Wij kunnen je hierbij helpen.

Ook op kantoor is er genoeg te verduurzamen. Zo check je online eenvoudig het energielabel van het pand. Nu hoef je niet stel op sprong je hele bedrijf te verhuizen, maar mocht dit toch al op de planning staan, waarom zou je dan niet direct kiezen voor een duurzame optie?

Daarnaast heb je ook veel dingen zelf in de hand: let er bijvoorbeeld op dat de verwarming of airco niet onnodig ‘s nachts aan staat en doe alle lichten uit als je naar huis gaat. 

Niet alleen je producten, maar ook je werknemers hebben vervoer nodig. Uiteraard heb je maar beperkt invloed op hun transportkeuzes, maar je kan ze wel een duwtje in de juiste richting geven. Zo kan je bijvoorbeeld extra compensatie aanbieden voor groenere reisopties, zoals de trein, elektrische scooters of OV-fietsen. En ben je een echt ochtendmens? Organiseer dan een carpoolclub – best gezellig!

Wie hard werkt, moet goed eten. Hebben jullie in het bedrijf een kantine? Dan zou je eens je oog over het menu kunnen laten gaan. Staat er veel vlees op het menu? Bij de totstandkoming van het vlees dat we eten, komt CO2 vrij. Dieren moeten namelijk eten en drinken, en dit leidt er weer toe dat er gewassen moeten worden aangeplant. Ook het vrijkomen van verteringsgassen van de dieren zijn een belangrijke bron van CO2. In Nederland is de veehouderij goed voor 6% van de CO2-uitstoot. 

Ook hier geldt: doe goed onderzoek en wees kritisch. Vegaproducten met zuivel erin hebben een kleinere CO2-voetafdruk dan vleesproducten, maar nog steeds ligt de uitstoot vrij hoog vergeleken met puur plantaardige producten.

Tegenwoordig hoeven we steeds minder uit te printen. In sommige fysieke winkels vragen ze klanten zelfs of ze de bon liever gemaild dan afgedrukt willen hebben. Niet alleen raken we minder dingen kwijt door ze online op te slaan, maar verkleinen we hierdoor ook onze CO2-uitstoot. Ga eens na welke processen jij zou kunnen digitaliseren.

Waar je sowieso altijd op kan besparen, zijn papieren (of plastic) bekertjes bij het koffiezetautomaat. Bestel een boel leuke mokken met het logo van je webshop erop en doe deze je werknemers cadeau!

Zelf kan je maar tot zekere hoogte je best doen voor het milieu. Daarom kan je overwegen om duurzame initiatieven financieel te ondersteunen. En duurzame initiatieven, die zijn er genoeg! Kies er bij voorkeur een of meerdere uit die aansluiting hebben bij je merk. Als je bijvoorbeeld boeken verkoopt, dan kan je ervoor kiezen om een initiatief te steunen dat zich inzet voor papierrecycling. 

Communiceer wel altijd duidelijk naar je klanten welk deel van de verkoopprijs aan duurzame initiatieven wordt besteed. Niet alleen is dit goed voor de betrouwbaarheid van je bedrijf, maar geef je klanten ook het gevoel dat zij actief bijdragen aan een betere wereld.

Naast dat je zelf genoeg kan doen om jouw webshop en bedrijf te verduurzamen, kan je ook de klant actie laten ondernemen. Bijvoorbeeld door het mogelijk te maken voor klanten om de CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie en verzending van het product te compenseren. Hiervoor moet je een extensie installeren, bijvoorbeeld Climate Friendly Cart van CarbonClick.

Heb je jouw webshop zo veel mogelijk verduurzaamd, dan rest je nog één belangrijke taak: communiceer transparant naar zowel klanten als werknemers over de stappen die het bedrijf heeft gezet. Door het verduurzamen van je bedrijf kunnen er best een paar zaken voor werknemers en klanten veranderen. Het is belangrijk dat je goed uitlegt waarom je deze veranderingen hebt doorgevoerd en wat men hiervan zal merken. Daarnaast geeft het jouw bedrijfsprofiel een vollediger beeld. Communiceren over duurzaamheid doe je bijvoorbeeld op een maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)-pagina.

In dit artikel gaven we je 14 tips om zelf aan de slag te gaan met het verduurzamen van je (Magento 2) webshop. Het zal altijd wikken en wegen blijven tussen welke opties het beste bij jouw merk en bedrijf passen, en welke opties het meeste bijdragen aan een betere wereld. Laat je niet overweldigen en bedenk: alle beetjes helpen. Weet je niet waar je moet beginnen of wil je naar aanleiding van dit artikel eens sparren? Neem dan contact met ons op via het formulier hieronder.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Training e-commerce manager Magento 2

Een e-commerceplatform juist toepassen kan het verschil maken tussen een fijne tool en een overingewikkeld systeem. Sander de Graaf leert je hoe je Magento 2 goed bedient en waar je onderweg tegenaan loopt.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

🚀 Performance audit vanaf 249.-

Met een Magento performance audit laat je je webshop helemaal doorgronden en ontvang je een gedetailleerd rapport met inzicht in en aanbevelingen voor de technische staat van je shop. 

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2