Wat zijn de voordelen van een webshop? De vraag naar mensen die een webshop kunnen bouwen is enorm. Er is niet alleen een grote vraag naar nieuwe webshops, maar ook naar de vernieuwing van bestaande webshops. Sinds juni 2020 is de end of life van Magento 1 bijvoorbeeld vastgesteld en wordt migreren naar Magento 2 noodzakelijk. Dus alle webshops die draaien op de oudere versie moeten een dezer dagen onder de loep worden genomen. Wil je door met je webshop? Op welk platform? Wat kost dat? Het zijn de vragen die ertoe doen. Maar een andere vraag is natuurlijk ook: moet ik wel een eigen Magento-webshop hebben? Wat zijn de voordelen van een eigen Magento-webshop, als er al grote spelers als bol.com rondlopen?
Moet ik wel een eigen webshop hebben?
Het is een nogal binaire vraag: het antwoord is ja of nee. Als je bij een prijsvergelijker je producten te koop zet, dan is het echt nodig om daar een eigen webwinkel te hebben.
Als je spulletjes gaat verkopen via een e-marketplace zoals bol.com, eBay en Amazon, dan zou je zonder eigen webwinkel kunnen. Die partijen hebben een enorm marktbereik waar je niet tegenop kunt SEO-en. Inkoop van snellopende producten doen ze tegen de beste tarieven. Professionele customer service hebben ze ook al. Ze bereiken een omzet waar je – als kleine webwinkelier – alleen maar van kunt dromen. Waarschijnlijk ten koste van old-school retailers, maar ook van webwinkels. Met andere woorden: waarom zou je het houden bij je eigen webwinkeltje, als je ook je producten bij/via deze partijen kwijt kunt?
Wat zijn de voordelen van een Magento-webshop versus een e-marketplace?
Wij hebben deze discussie vaak met webwinkeliers. De achtergrond van deze vraag is natuurlijk om te achterhalen wat nou echt de filosofie is van de webwinkelier. Wat is de kern van de webwinkel? Natuurlijk is deze categorie gesprekspartners een beetje bevooroordeeld. Althans, dat vermoeden we. Toch willen we de antwoorden op deze vraag eens bespreken, want de argumenten zijn voor veel mensen herkenbaar.
- Met een webshop haal je het meeste uit een long tail: de grote e-commercepartijen richten zich op de grote volumes en de fast movers. Niet op de long tail: die wordt bediend door specifieke webshops.
- Klantenbinding: hoewel klantloyaliteit in veel branches ver te zoeken is, zijn er klanten die kennis en persoonlijk, kundig advies waarderen die kan worden aangeboden door niche spelers, maar niet door de grote e-marketplaces. Beloning: klantentevredenheid en klantbinding
- Je bent tevreden met een bescheiden omzet: bigger is not always better
- Presence: zonder een eigen webwinkel ‘besta je niet’
- Landingsplaats voor klanten: waar onze klanten ook producten hebben gekocht, ze moeten altijd bij ons terecht kunnen voor vragen of retouren
Natuurlijk kiezen veel webwinkeliers voor een hybride strategie: dat wil zeggen, verkopen via zowel een eigen webwinkel én via prijsvergelijkers of/én via e-marketplaces. Het publiceren van producten bij verschillende kanalen en je eigen webwinkels, het afhandelen van orders uit verschillende bronnen, het goed afhandelen van retouren, het monitoren van de prestaties van de kanalen: daar komt natuurlijk wel enige oefening bij kijken.
Oh ja. Nu we het hier toch over hebben: we kunnen je hiermee op weg helpen.