Magento expert interview: Magento Open Source vs Commerce

Inhoudsopgave

Magento expert Bob Marcus: Commerce vs Open Source is een lastige keuze

Sinds 2017 kan je bij Magento kiezen tussen de pakketten Commerce (betaald) en Open Source (gratis). Magento zelf verkoopt Commerce als hét all-in-one-pakket dat je moet hebben als je jouw bedrijf naar het volgende niveau wilt tillen. Logisch, want dat is waar voor hun de winst ligt. Maar is dit voor jou wel zo? Magento Commerce vs Open Source: wij gingen zelf op onderzoek uit en deden een interview met Bob Marcus, Commercial Sales Executive bij Magento.

Magento 2.3.4: what’s new?

Even een recap. Op 30 juni 2020 valt het doek voor Magento 1. Overstappen doe je op Magento 2 – inmiddels zijn we bij versie 2.3.4. De Page Builder, een fijne functionaliteit geïntroduceerd in versie 2.3 waarmee je je webshop aanpast met een drag and drop-systeem, dus zonder te coderen, kreeg een update. Maar nóg interessanter is misschien de verdere ontwikkeling van PWA Studio, waarmee een Progressive Web App kan worden gemaakt. Hiermee kan je een website als het ware ‘downloaden’ en als icoon op de homescreen van je telefoon plaatsen, net zoals je met een ‘normale’ app zou doen. We schreven eerder al een artikel over het nut van PWA’s. Met Magento 2.3.4. kan content gemaakt met PageBuilder óók worden omgezet in PWA-format.

Daarnaast maak je met Commerce sinds kort gebruik van Adobe Sensei, een Artificial Intelligence-oplossing voor webshops. Hiermee wordt content dynamisch gemaakt. Dit klinkt lastig, maar betekent niks meer dan dat de content die een gebruiker te zien krijgt, is afgestemd op zijn gedragsprofiel. Of dat je aan de hand van productherkenning gerelateerde afbeeldingen aan je shop kan toevoegen. Slim hè.

Magento expert over Commerce vs Open Source: welke is beter?

Dit is een vraag die veel webshopeigenaren bezighoudt. We spraken daarom met Bob Marcus, Commercial Sales Executive bij Magento. Hij geeft advies aan de grotere webshops van Nederland over het al dan niet aanschaffen van Magento Commerce.

“Met Open Source begin je from scratch. Het klopt dat je met extensies in Open Source een heel eind komt, maar je kan je voorstellen dat een webshop gebouwd uit verschillende extensies (en dus codes) een wiebelige toren wordt. En omdat alles maatwerk is, moet de developer de hele tijd blijven checken of verschillende onderdelen van de webshop nog wel werken, wanneer Magento updates uitbrengt. Dat kan voor conflicten zorgen. Magento Commerce probeert de meest gebruikte en vereiste functionaliteiten te vangen en als stevig fundament aan te bieden.” – Bob Marcus, Commercial Sales Executive bij Magento

Hierboven zie je welke functies standaard worden geleverd bij Magento Commerce: functies die bij Open Source ontbreken. Maar wat zit er nog meer in het pakket? Je kan het allemaal terug vinden op de website van Magento, maar wij hebben het even voor je op een rijtje gezet:

Magento expert interview

Hierboven zie je welke functies standaard worden geleverd bij Magento Commerce. Wat opvalt is dat er vooral voor grote bedrijven en B2B-bedrijven veel voordelen uit Commerce te halen zijn: “Een Commerce-licentie begint bij ongeveer €25.000.- per jaar, wat betekent dat dit pakket pas interessant wordt als je als bedrijf een omzet van minimaal één miljoen per jaar hebt,” stemt Bob in.

B2B

Eigenaren van de kleinere webshops zullen nu misschien afhaken met lezen. Maar beheer je een groter (B2B-)bedrijf en twijfel je tussen Open Source en Commerce? Het B2B-pakket is voor veel eigenaren de reden om voor Commerce te kiezen. Als je producten aan andere bedrijven levert, is de kans groot dat de structuur van je webshop complexer is dan een B2C-shop. Met Commerce kan je bijvoorbeeld aangepaste bestellijsten aanbieden, kunnen klanten snel bestellen door een lijst met artikelnummers en aantallen door te geven, en kan je categorieën per klantgroep in- of uitschakelen. Allemaal handig als je veel terugkerende klanten hebt met grote bestellingen.

Zo vindt ook Magento expert Bob:

“Met Commerce kunnen webshopeigenaren zelf achter de knoppen zitten. Ook over updates hoeft niet meer te worden nagedacht, omdat die standaard op Magento-functies worden doorontwikkeld. Het grootste verschil tussen Commerce en Open Source is dat de flexibiliteit en schaalbaarheid bij Commerce veel hoger ligt.” – Bob Marcus, Commercial Sales Executive bij Magento

Maar weet ook dit: het is waar dat in het Commerce-pakket veel essentiële functionaliteiten worden geleverd, maar als webshopeigenaar ga je waarschijnlijk méér willen. En ook hier heb je, net zoals bij Open Source, extra extensies nodig die je moet laten inbouwen. Je hebt bij Commerce misschien wel een stevig fundament, maar die ‘wiebelige toren’ zal er hoogstwaarschijnlijk alsnog worden opgebouwd. Bovendien niet onbelangrijk: ook bij Commerce zal je een developer moeten inschieten die de website opzet, vóórdat je aan de slag kan gaan met de gebruiksvriendelijke, codeervrije Page Builder.

Hopelijk hebben we de verschillen tussen Magento Commerce en Open Source voor je in kaart gebracht. Onthoud wel dat Commerce vooral voor grote bedrijven interessant is en dat er heel veel succesvolle webshops met Open Source draaien. Bovendien wordt verwacht dat veel van de Commerce-functionaliteiten ook in Open Source beschikbaar gemaakt zullen worden.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Training e-commerce manager Magento 2

Een e-commerceplatform juist toepassen kan het verschil maken tussen een fijne tool en een overingewikkeld systeem. Sander de Graaf leert je hoe je Magento 2 goed bedient en waar je onderweg tegenaan loopt.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2