OpenAI voor Magento 2

Inhoudsopgave

OpenAI is de laatste tijd flink in het nieuws. Je hebt ze vast voorbij zien komen: de op basis van Artificial Intelligence (AI) gegenereerde teksten en afbeeldingen. Het wordt steeds lastiger om deze content gemaakt door computers te onderscheiden van die gemaakt door mensen. In 2020 deed Adobe voor Magento 2 zijn eerste stap in de richting van AI. Op basis van Adobe Sensei maakten ze het mogelijk om productaanbevelingen te integreren in je webshop. Deze productaanbevelingen zijn gebaseerd op het gedrag van consumenten.

Adobe Sensei AI voor Magento 2

Bron: https://business.adobe.com/products/magento/product-recommendations.html

Maar, zoals we al schreven, ging het hier echt om een eerste stap richting AI. Inmiddels hebben de ontwikkelingen op AI-gebied enorme sprongen gemaakt. Zo veel zelfs, dat voormalig Google Engineer Geoffrey Hinton (ook wel ‘Godfather of AI’ genoemd) na zijn vertrek van ’s werelds grootste zoekmachine waarschuwt voor de gevaren die hij ziet bij deze snelle ontwikkelingen. Een van de bekenste AI-software op dit moment zijn ChatGPT en ‘AI image generator’ DALL·E 2 van OpenAI. Wat kan jij er als webshopeigenaar nou mee?

OpenAI: ChatGPT

OpenAI is een Amerikaanse onderneming die onderzoek doet naar en producten ontwikkelt op gebied van kunstmatige intelligentie, en uiteindelijk kunstmatige algemene intelligentie. ChatGPT is een ‘large language model’ ontwikkeld door OpenAI, gebaseerd op de GPT-3.5 architectuur. Het is ontworpen om mensachtige gesprekken te voeren en complexe taken uit te voeren door middel van natuurlijke taalverwerking. Het model heeft miljarden parameters en kan een breed scala aan taken uitvoeren, zoals vertalingen, samenvattingen, tekstvoorspellingen en meer. ChatGPT is populair vanwege zijn indrukwekkende taalvaardigheid en het vermogen om menselijke taal te begrijpen en te genereren op een manier die dicht bij natuurlijk menselijk spreken komt. Dit maakt ChatGPT zeer nuttig voor verschillende toepassingen, waaronder klantenservice, taalvertaling, en zelfs creatief schrijven.

De alinea die je net las, is geschreven door ChatGPT. Het is wat formeler dan hoe wij zelf zouden schrijven, en we hebben een kromme vertaling rechtgezet, maar de informatie, spelling en zinsstructuren kloppen. Dit voorbeeld laat zien hoe je ChatGPT eenvoudig inzet om teksten voor je te schrijven. Denk hierbij aan teksten voor product- en categorieomschrijvingen, metatitels en snippets. Ook op het gebied van marketing kan je ChatGPT gebruiken voor het schrijven van blogs en social media posts.

Voorbeeld van ChatGPT tekst

ChatGPT inzetten voor je webshop

Als webshopeigenaar is een van de eerste dingen die in je opkomen als je denkt aan tekstschrijven ‘SEO’. De teksten op je webshop moeten zo goed mogelijk geoptimaliseerd zijn zodat je hoger rankt in Google. Ook daar kan ChatGPT bij helpen, zoals je ziet in het voorbeeld hieronder. We vroegen ChatGPT om een tekst te schrijven voor een webshop over kinderkleding voor meisjes tussen de 8 en 12 jaar, die SEO geoptimaliseerd is.

OpenAI voor Magento 2

Wij raden echter wel aan om teksten van ChatGPT zelf te redigeren. Wij kunnen je hierbij helpen. Over het algemeen schrijft ChatGPT vrij formeel en soms merk je dat het met de vertaling naar het Nederlands nog niet helemaal soepel loopt. Zie ChatGPT als een middel. niet als doel. Voeg je eigen schrijfstijl toe en kijk of je het zelf nog kan aanvullen. Google beoordeelt namelijk ook de originaliteit van teksten!

OpenAI als Magento 2 extensie

Inmiddels zijn er natuurlijk verschillende bedrijven die OpenAI-extensies voor Magento 2 hebben gebouwd. In de Magento Marketplace zie je het overzicht.

Magento 2 extensies AI

Voorbeeld van AI content-extensies voor Magento 2 in de Magento Marketplace

Met deze extensies kan je OpenAI voor verschillende e-commerce doeleinden inzetten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Contentcreatie zoals blog- en social media-posts
  • Keyword brainstorms
  • Content in bulk uploaden
  • Klantenservice
  • Mailings zoals nieuwsbrieven
  • Product- en categoriebeschrijvingen

OpenAI voor klantenservice

Van de dingen die je OpenAI voor je webshop kan laten doen, kunnen we ons zomaar voorstellen dat ‘klantenservice’ nog wat vragen bij je oproept. De OpenAI-extensies op Magento Marketpace beloven vaak ook een geautomatiseerde chat. Het idee is dat klanten in de chat een vraag stellen en dat ChatGPT op basis van gegevens over de webshop (productinformatie en bedrijfsprocessen) de klant helpt. Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar is het echt iets wat je moet willen?

Wij zetten hier in ieder geval onze vraagtekens bij. Bedrijfsprocessen zitten vaak ingewikkeld in elkaar, zeker bij Magento 2 webshops. Tot op zekere hoogte kan je ChatGPT informatie ‘voeren’, maar je kunt er niet 100% op vertrouwen dat ChatGPT altijd volledig correcte informatie doorgeeft. ChatGPT moet je namelijk eerder zien als een soort encyclopedie, niet als een mens. Het kan geen onderscheid maken tussen mening en feit en vertelt soms met totale overtuiging iets dat helemaal niet waar is. Zo liet Men’s Health een artikel schrijven door ChatGPT, dat ze vervolgens publiceerden op hun site. Hierin bleken enorm veel onwaarheden te zitten, die door de manier van schrijven wél heel autoritair en als ‘waar’ over kwamen.

Voor standaard klantvragen kan ChatGPT prima in een webshop worden ingezet. Denk aan vragen als:

  • Waar is mijn pakket?
  • Hoe werkt retourneren?
  • Zijn jullie producten duurzaam?
  • Hoe kan ik een kortingscode toevoegen?

Hier kan je namelijk vrij standaard antwoorden voor invoeren, die ChatGPT weer terugspeelt. Worden vragen ingewikkelder, dan loop je het risico dat klanten merken dat ze met een ‘bot’ praten, wat slecht is voor het vertrouwen. Is een pakketje bijvoorbeeld kwijt, of wil een klant weten of ze een op maat gemaakt pakket voor relatiegeschenken kunnen bestellen, dan is menselijk contact gewenst.

Uiteraard geldt dit voor alle geautomatiseerde live-chats in webshops. Je moet altijd de afweging maken of een dergelijke extensie schaadt of baat. Waar het risico met ChatGPT ‘m er echter in zit, is dat het nog volledig in ontwikkeling is en niet speciaal is ontworpen voor e-commerce. 

OpenAI: DALL·E 2

Niet alleen voor tekst, maar ook voor AI-afbeeldingen heeft OpenAI software ontwikkeld: DALL·E 2. Het idee is dat je de software een zin geeft (ook wel een ‘prompt’ genoemd) die een afbeelding omschrijft. Bijvoorbeeld ‘Een panda op een rood surfboard’, ‘Een meisje in een gele regenjas die op straat speelt’ of ‘Een veld met madeliefjes en een schommel’. Doordat de software ‘gevoed’ is met enorme hoeveelheden beelden, verzint hij zelf een afbeelding die past bij jouw omschrijving.

OpenAI voor jouw Magento 2 webshop

Afbeelding gegenereerd met AI. Prompt: “Een olifant met een koptelefoon die producten bestelt op een webshop”

Voor je webshop zou je DALL·E 2 kunnen gebruiken om marketing gerelateerde visuele content te maken. Een gave binnenkomer voor op je homepage, content voor social media of mailings, bijvoorbeeld. Het gebruiken van AI voor productafbeeldingen raden wij af: AI image generators verzinnen afbeeldingen die eerder nog niet bestonden – voor producten die je verkoopt moet je altijd waarheidsgetrouwe afbeeldingen gebruiken. Wel kan je AI inzetten voor ‘try on’-functies, zodat de klant kan zien hoe een product hem of haar zou staan. Dit schuurt echter dicht tegen Artificial Reality (AR) aan en laten we met de lengte van dit artikel even buiten scope.

Conclusie: is OpenAI een goed idee voor je webshop?

In dit artikel bespraken we de mogelijkheden die OpenAI kan bieden voor je Magento 2 webshop. Inmiddels zijn er een boel extensies beschikbaar waarmee je op basis van ChatGPT productbeschrijvingen, metatitels, attribuutteksten en veel meer kan genereren. Ook voor marketing gerelateerde afbeeldingen biedt OpenAI uitkomsten.

Toch is OpenAI nog in ontwikkeling en staat het internet vol van voorbeelden van ChatGPT gegenereerde teksten die gewoon niet kloppen. Daarbij gaat de ontwikkeling van OpenAI op dit moment ook zo hard, dat niemand zeker weet waar de grenzen liggen. 

De Magento 2 extensies die OpenAI koppelen kunnen jou als webshopeigenaar zeker wat werk wegnemen. Standaard teksten zoals productbeschrijvingen, metatitels en snippets kan je prima uit handen geven, mits je de teksten wel altijd zelf checkt. Voor marketing gerelateerde teksten raden we je aan iets voorzichtiger én creatiever te zijn: gebruik ChatGPT als middel, niet als doel. Klantenservice-integraties met ChatGPT kúnnen werken, mits je het vertrouwen van de klant waarborgt. Wil je meer weten over het verbeteren van de user experience van je webshop, dan hebben we nog 20 goede tips voor je. 

Wil je zelf aan de slag met AI in je Magento 2 webshop en wil je een keertje sparren? Neem dan contact met ons op.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Heb je een vraag of opmerking? We zijn benieuwd!

Bel ons op 085 0123400

📅 Training e-commerce manager Magento 2

Een e-commerceplatform juist toepassen kan het verschil maken tussen een fijne tool en een overingewikkeld systeem. Sander de Graaf leert je hoe je Magento 2 goed bedient en waar je onderweg tegenaan loopt.

📰 Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang het laatste nieuws over Magento 2.

💡 Leer 3WebApps kennen

3WebApps bouwt, onderhoudt en optimaliseert Magento 2 webshops. Onze webshops zijn snel, krachtig en veilig, en worden gebouwd door e-commerce professionals met jarenlange ervaring.

Recente posts

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ontvang het allerlaatste nieuws over Magento 2 en handige tips.

Nieuwsbrief Magento 2