Is het bestaansrecht van webwinkels aangetast door e-marketplaces (ja!) en prijsvergelijkers (nee!)?

De vraag naar mensen die een webshop kunnen bouwen is enorm. Er is een grote vraag naar nieuwe webshops. Natuurlijk zijn er bestaande webshops, die vernieuwd moeten worden. Gewoon omdat ze oud en nuffig zijn, soms ook omdat de softwareleverancier ermee stopt of een bepaalde versie niet meer ondersteunt.

Een voorbeeld: Magento heeft versie 2.x van zijn software sinds anderhalf jaar in productie. Magento stopt ergens in de komende jaren met support op versies 1.x (althans dat lijkt erop). Dus alle webshops die draaien op een oudere versie moeten één dezer dagen onder de loep worden genomen. Wil je door met je webshop? Op welk platform? Is een migratie nodig? Wat kost dat? etcetc. Het zijn de vragen die ertoe doen. Maar een andere vraag is natuurlijk ook: moet ik eigenlijk wel een webshop hebben?

Moet ik eigenlijk wel een webshop hebben?

Het is een nogal binaire vraag. Het antwoord is ja of nee. Prijsvergelijkers verwijzen naar een eigen webwinkel. Als je daar je producten te koop zet, dan is het dus echt nodig om daar een eigen webwinkel voor te hebben. Dus ja, je moet een eigen webshop hebben.

Als je spulletjes gaat verkopen via e-marketplaces zoals bijvoorbeeld bol.com, eBay, Amazon, sinds recent ook beslist.nl, dan zou je zonder eigen webwinkel kunnen. Die partijen hebben een enorm marktbereik (bijv. bol.com: 1,4mio bezoekers per dag in NL) waar je niet tegenop kunt  SEO-en. Warehousing en fulfillment met XXL schaalvoordelen. Inkoop van snel lopende producten doen ze tegen de beste tarieven. Professionele customer service hebben ze ook al. Ze bereiken omzet waar je -als kleine webwinkelier- alleen maar van kunt dromen. Waarschijnlijk ten koste van old-school retailers, maar ook van webwinkels. Met andere woorden: wat kun je nog doen als bedrijf met je eigen webwinkeltje, als je ook je producten bij/via deze partijen kwijt kunt?

Ik heb deze discussie vaak met webwinkeliers. De achtergrond van deze vraag is natuurlijk om te achterhalen wat nou echt de filosofie is van de webwinkelier. Wat is de kern van de webwinkel? Natuurlijk is deze categorie gesprekspartners een beetje bevooroordeeld. Althans, dat vermoed ik. De antwoorden op deze vraag wil ik eens toevertrouwen aan het papier. Ter lering ende vermaek. Ik som ze kort op, want de argumenten zijn voor veel mensen herkenbaar. Ik heb natuurlijk niet de euvele moed om te pretenderen dat ik compleet ben, noch beweer ik dat de webwinkeliers gelijk hebben.

Long tail: de grote e-commercepartijen richten zich op de grote volumes en de fast movers. Niet op de long tail. Daar is wel een (niche-)markt voor. Die wordt bediend door specifieke webshops.

Kennis: Hoewel klantloyaliteit in veel branches ver te zoeken is, zijn er klanten die kennis en kundig advies waarderen (en daar naar handelen)

Persoonlijke aanpak: klanten waarderen een persoonlijke aanpak, die kan worden aangeboden door niche spelers, maar niet door bedrijven met 10mio producten in de verkoop

Tevreden met bescheiden omzet: een webwinkel hoeft geen grote omzet op te leveren, maar alles is meegenomen

Presence: zonder eigen webwinkel besta je niet

Landingsplaats voor klanten: waar onze klanten ook producten gekocht hebben, ze moeten bij ons altijd terecht kunnen voor vragen of zelfs voor retouren

Natuurlijk kiezen veel webwinkeliers voor een hybride aanpak. Verkopen via zowel een eigen of webwinkel, als via prijsvergelijkers, als via e-marketplaces. Onontbeerlijk om dit zonder kleerscheuren te doen, is een stuk techniek die dit mogelijk maakt. Dus: Publiceren van producten bij verschillende kanalen en je eigen webwinkels, afhandelen van orders uit verschillende bronnen, retouren goed afhandelen, monitoren van de prestaties van de kanalen. Met een eigen webwinkel èn via een extern kanaal. Dit vereist natuurlijk wel enige oefening voor webwinkeliers en klanten.

Oh ja. Nu we het hier toch over hebben: we kunnen u hiermee op weg helpen. Laat ons weten als u vragen heeft.

 

Related Posts